U okviru simpozijuma IUS su danas posjetili i prigodnim govorima se obratili ministar pravde Republike Turkiye Yilmaz Tunc i ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza.                Foto: AA

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza izjavio je u četvrtak na Međunarodnom simpozijumu “Borba protiv cyber-kriminala“ u Sarajevu da su saradnja i razmjenjivanje iskustva sa Turkiye izuzetno važni u pogledu borbe protiv kibernetičkog kriminala.

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) jučer je počeo trodnevni Međunarodni simpozijum “Borba protiv cyber-kriminala“, koji je organiziran u saradnji Turske pravosudne akademije, Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Centra za obuku sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine i Centra za obuku sudija i javnih tužilaca Republike Srpske.

Simpozij okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti borbe protiv cyber-kriminala iz Bosne i Hercegovine, Turkiye, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a izuzetna je platforma za razmjenu iskustava i ideja u ovoj oblasti.

U okviru simpozija IUS su danas posjetili i prigodnim govorima se obratili ministar pravde Republike Turkiye Yilmaz Tunc i ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza.

Bunoza je naglasio da je Turkiye veliki prijatelj BiH te da je ta zemlja uvijek poštivala teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da dvije zemlje danas imaju priliku sarađivati u oblasti pravosuđa.

Pohvalivši organizaciju skupa na IUS-u, Bunoza je rekao da će se ove zemlje u budućnosti suočavati s kibernetičkim kriminalom, zbog čega je nužno sarađivati i razmjenjivati iskustvo.

“Bez takvog povezivanja ne možemo očekivati dobre rezultate u borbi protiv sajber kriminala. Moram također naglasiti, s obzirom na podijeljene nadležnosti, da je borba proti sajber kriminala više u nadležnosti entiteta u Bosni i Hercegovini, manje je na državnoj razini”, rekao je Bunoza, dodajući da je to jedan od najvećih izazova u BiH.

Naveo je da je drugi izazov s kojim će se BiH suočavati odlazak IT stručnjaka.

“Bosna i Hercegovina proizvodi jako dobre IT stručnjake. Nažalost, ne možemo ih zadržati. Najbolji odlaze u zemlje Evropske unije”, istakao je Bunoza.

Treći izazov s kojim se BiH susreće je nedostatak tehnologije i zastarjela oprema.

“Nažalost, u Bosni i Hercegovini imamo zastarjelu opremu i zaista nam je potrebna pomoć ukoliko želimo da imamo puno bolje rezultate u borbi protiv cyber-kriminala. Također, izazov u budućnosti sa kojim ćemo se susretati jeste borba protiv kibernetičkog kriminala u pogledu zloupotrebe umjetne inteligencije i zloupotrebe virtualnih valuta”, rekao je Bunoza.

Dodao je da su u periodu od 2019. do 2021. godine sajber napadi na institucije porasli za 300 posto.

“U Bosni i Hercegovini smo 2022. imali jedan sajber napad gdje smo doista uz tešku muku uspjeli sačuvati našu dokumentaciju. To je bio pokazatelj koliko se zapravo puno više i ozbiljnije posvetiti ovom problemu”, rekao je državni ministar pravde.

Naglasio je da je, kada je u pitanju međunarodna saradnja, veoma bitna saradnja u borbi protiv cyber-kriminala s Interpolom, Europolom, FBI uredima te OSCE-om.

“Učinjen je napredak i u suradnji sa Europolom, jer smo imenovali kontakt tačku za suradnju s Europolom, a čime se omogućuje efektivni rad policijskih agencija u Bosni i Hercegovini”, poručio je.

Istakao je da pravosudni odgovor na cyber-kriminal mora biti ažuriranje zakonodavnog okvira.

“U Bosni i Hercegovini nažalost, kada govorimo o državnom nivou kasnimo”, kazao je Bunoza.

Dodao je da je važan dio reforme javne uprave i pravosuđa u BiH digitalizacija i da je ta zemlja 2016. godine među prvima u regionu donijela zakon o elektronskom potpisu.

"Sve zemlje regiona su nas pretekle”, naglasio je Bunoza te u nastavku govora ponovo istakao važnost reforme javne uprave i pravosuđa.

Poručio je da će institucije u BiH nastaviti raditi i da su im veoma bitna iskustva iz Turkiye i drugih evropskih zemalja.

"Bosna i Hercegovina je postkonfliktno društvo gdje je jedan od prioriteta ka EU pomirenje među narodima. Mi u Bosni i Hercegovini najbolje znamo šta su sukobi. Trideset godina poslije osjećamo posljedice tog sukoba i ne mogu reći koliko nas to i dan-danas sprečava kada trebamo napraviti nešto korisno za državu, kada trebamo donijeti koristan zakon”, rekao je ministar pravde BiH.

TRT Balkan / agencije