Na sastanku s Duranom istaknuti su veoma dobri i stabilni politički odnosi te bilateralna saradnju između Bosne i Hercegovine i Turkiye, koja je veoma uspješna i intenzivna u političkoj, društvenoj i kulturnoj oblasti.         Foto: AA

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se u utorak u Mostaru, na marginama Međunarodne konferencije "Dijalog za budućnost", sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Turkiye Burhanettinom Duranom i s državnom sekretarkom Ministarstva vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Elenom Kuzmanovskom Biondikj.

Na sastanku s Duranom istaknuti su veoma dobri i stabilni politički odnosi te bilateralna saradnju između Bosne i Hercegovine i Turkiye, koja je veoma uspješna i intenzivna u političkoj, društvenoj i kulturnoj oblasti.

U tom kontekstu naglasili su da nema otvorenih pitanja te istaknuli su važnost održavanja redovnih političkih kontakata na svim nivoima.

Brkić izvijestio je sagovornika o reformskim aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu u EU i naporima u postizanju napretka kako bi se što prije utvrdio pregovarački okvir i sazvala međuvladina konferencija.

Kada je riječ o saradnji s NATO-om, Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH, naglasio je da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa Sjevernoatlantskim savezom. Na sastanku je razgovarano i o unapređenju ekonomske saradnje, ugovornim odnosima dvije zemlje, borbi protiv terorizma, izgradnji demokratskih institucija te regionalnim odnosima.

Tokom susreta s državnom sekretarkom Ministarstva vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Elenom Kuzmanovskom Biondikj konstatirano je da su bilateralni odnosi dviju zemalja veoma dobri i prijateljski te da je između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije sklopljeno više od pedeset bilateralnih i deset multilateralnih sporazuma. Brkić je istaknuo da je i pored tako značajnih rezultata Bosna i Hercegovina zainteresirana za unapređivanje postojećeg opsega razvijanjem saradnje u oblastima kulture, obrazovanja, povezivanja gradova i regija, kao i zajedničkim djelovanje kroz međunarodne organizacije.

Posebno je istaknuo da u ekonomskoj saradnji ima prostora za unapređenje te da je potrebno uložiti dodatne napore da se ona poboljša u resorima metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije, a da u budućnosti treba raditi i na poboljšanju prometne povezanosti. Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ostaje čvrsto opredijeljena za članstvo u EU i jačanje regionalne suradnje u okviru postojećih inicijativa, te će u tim procesima nastaviti učestvovati isključivo na principima očuvanja suvereniteta i nezavisnosti kroz rad na kvalitetnoj dobrobiti za sve, uz očuvanje procesa integracija u EU kao primarnog cilja.

Pri tome je istaknuo i da je regionalna ekonomska integracija ključna za pozitivnu transformaciju Zapadnog Balkana.

TRT Balkan / agencije