Krišto dodala da je Vijeće ministara BiH potvrdilo Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu. Foto: AA

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Briselu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o europskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Kako je objavilo Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH, predsjedateljica Krišto je zahvalila predsjedniku Michelu i Europskom vijeću na kontinuiranoj potpori i dodjeli statusa kandidata BiH. Naglasila je da je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu prema EU-u.

Predsjednik Europskog vijeća Michel čestitao je predsjedateljici Krišto i Vijeću ministara BiH na danas usvojenom Programu ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za razdoblje 2023. – 2025., što predstavlja snažan iskorak na europskom putu.

Predsjedateljica Krišto je istakla da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u idućem razdoblju, ali da je za uspješan nastavak reformskih procesa važno okončanje procesa uspostave vlasti na svim razinama.

Istaknula je i ključnu važnost reforme izbornog zakonodavstva, sukladno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava. Reformom izbornog zakonodavstva dodatno bi se relaksirali politički odnosi unutar zemlje, a fokus svih razina vlasti usmjerio bi se na europski put Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je Vijeće ministara BiH potvrdilo Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu, čime se stabilizira rad institucija BiH i omogućava nastavak planiranih reformskih aktivnosti.

Krišto i Michel su se usuglasili da je pitanje migracija od ključnog značaja za očuvanje sigurnosti u regiji, ali i Europskoj uniji.

Susret s Varhelyijem

Varhelyi je rekao da je današnji sastanak snažan politički signal i podrška BiH na europskom putu. Istaknuo je važnost značajnog napretka na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, odnosno osam, kako bi se što prije krenulo s političkim dijalogom na najvišoj razini.

Predsjedateljica Krišto je naglasila važnost suradnje država regije u implementiranju europskih standarda i praksi u međusobnim odnosima jer se upravo kroz taj segment djelovanja ogleda i odlučnost i spremnost da postanemo dio europske obitelji.

TRT Balkan / agencije