Bošnjak se zahvalila Njemačkoj na kontinuiranoj potpori koju pruža Bosni i Hercegovini u svim oblastima te istakla važnost nastavka suradnje između dvije zemlje.     Foto: MCP BiH

U razgovoru je konstatirana obostrana puna posvećenost procesu razminiranja i suradnji kako bi se ostvario osnovni cilj - "BiH bez mina", saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Veleposlanik Fitschen čestitao je uspješno ispunjenu obvezu uklanjanja kasetne municije do 1. rujna 2023., što je bila obveza BiH sukladno odredbama Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije, ističući značajnu ulogu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministrica je najavila pokretanje procedure donošenja novog zakona o razminiranju, budući da se trenutne aktivnosti razminiranja odvijaju uz primjenu zakona donesenog prije više od 20 godina. Novi zakon, će između ostalog, unaprijediti procese razminiranja kroz jasniju regulaciju, veću transparentnost i bolju koordinaciju između relevantnih institucija.

Ističući važnost uloge međunarodnih partnera u oblasti razminiranja, kao i činjenicu da je u proteklih pet godina održan samo jedan sastanak Odbora donatora, ministrica Bošnjak je podsjetila da je do kraja godine planirano održavanje narednog sastanka Odbora donatora.

Bošnjak se zahvalila Njemačkoj na kontinuiranoj potpori koju pruža Bosni i Hercegovini u svim oblastima te istakla važnost nastavka suradnje između dvije zemlje.

FENA