Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović 10. avgusta predložio je Spajića za mandatara.      Foto: AA

Pregovori oko formiranja 44. vlade Crne Gore ulaze u samu završnicu. Mandatar za sastav nove Vlade Milojko Spajić ponudio je ulazak u Vladu Bošnjačkoj stranci i albanskim partijama, što su oni i prihvatili.

Glavni odbor Bošnjačke stranke sinoć je zasjedao u Rožajama, gdje je jednoglasno podržan prijedlog o učešću u Vladi. Prema informacijama iz BS-a, novu crnogorsku vladu, čiji premijer treba da bude Spajić, činiće Pokret Evropa sad, Demokrate, Bošnjačka stranka, albanske nacionalne partije i Hrvatska građanska inicijativa.

Iz Bošnjačke stranke je kasno sinoć saopšteno da je na sjednici Glavnog odbora ove partije konstatovano da je mandatar Milojko Spajić uvažio i prihvatio programske principe BS-a, na kojima će počivati rad buduće vlade.

"Bošnjačka stranka će kroz učešće u vladi nastaviti da promoviše politike euroatlantskih integracija, ravnomjernog regionalnog razvoja, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, poboljšanja standarda građana, kao i unapređenja manjinskih prava”, saopšteno je iz BS-a.

"Albanski forum pristao je da bude dio 44. Vlade Crne Gore", kazao je lider AF-a Nik Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, "Albanski forum je uspio da tokom pregovora ispuni svoj program po kome ćemo imati decentralizaciju, kladionice i kazina će do potpunog zatvaranja biti stavljeni u potpuno drugačiji sistem od onoga što jesu i obezbijedićemo staračke penzije za sve građane".

“Istovremeno, u vladi će učestvovati i Albanski forum, koji će preuzeti odgovornost potpredsjednika vlade za kapitalne investicije i ministra javne uprave. Kao i uvijek, radićemo u javnom interesu, na unapređenju našeg programa, ravnopravnosti svih građana i nacija, a posebno na ekonomskom razvoju svih građana”, kazao je Đeljošaj.

Na parlamentarnim izborima održanim 11. juna, Pokret Evropa sad osvojio je 24 mandata, koalicija okupljena oko DPS-a 21 mandat, koalicija Za budućnost Crne Gore 13 mandata, koalicija Demokrata i URE 11 mandata, Bošnjačka stranka 6 mandata, SNP i Albanski forum po dva mandata, dok su po jedan mandat osvojili Hrvatska građanska inicijativa i Albanska koalicija.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović 10. avgusta predložio je Spajića za mandatara. Rok za sastav nove vlade je 90 dana.

TRT Balkan / agencije