Najozbiljnija situacija je i dalje u bihaćkim naseljima Orašac, Kulen Vakuf, Kralje, Pokoj, Kostela, Veliki Lug, te Sanskom Mostu i Bosanskom Petrovcu. Foto: TRT Balkan

Konkretno u Bihaću je u protekla dva dana evidentirano više od 50 litara po metru kvadratnom padavina, dok je posljednji izmjereni vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća 146 centimetra. Prva kritična tačka od jednog metra nadmašena je još u toku jučerašnjeg dana.

Najozbiljnija situacija je i dalje u bihaćkim naseljima Orašac, Kulen Vakuf, Kralje, Pokoj, Kostela, Veliki Lug, te Sanskom Mostu i Bosanskom Petrovcu.

Iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite USK potvrđeno je kako su vatrogasci u Bihaću i Bosanskom Petrovcu već imali šest intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih i pomoćnih objekata, odnosno dvorišta. Prema prikupljenim informacijama desetine objekata još je ugroženo, dok je aktivacija klizišta privremeno bila onemogućila prohodnost na putnoj komunikaciji Orašac - Kulen Vakuf.

Aktivacija klizišta i izlijevanje vode iz riječnog korita otežavaju i saobraćaj na putnim pravcima Bosanska Krupa - Bosanska Otoka, te Bosanska Krupa - Sanski Most.

Prijavljeno je i izlijevanje vode na određenim kritičnim tačkama oko Kulen Vakufa. Direktorica Osnovne škole "Kulen Vakuf - Orašac" Halida Dizdarević potvrdila je kako je zbog vanrednih okolnosti privremeno obustavljeno odvijanje nastavnog procesa.

Sve nadležne službe i kompletna raspoloživa mehanizacija su od jučer na terenu. U Mjesnoj zajednici Kulen Vakuf nekoliko objekata bilo je ugroženo, gdje su na intervenciju upućeni pripadnici vatrogasne jedinice sa pumpama za ispumpavanje vode i vrećama sa pijeskom. U naselju Orašac izvršena je intervencija prokopavanja jednog oborinskog kanala, te uklanjanje posljedica odrona na putnoj komunikaciji Orašac - Kulen Vakuf - saopćeno je iz Službe civilne zaštite Grada Bihaća.

S obzirom na najavljene obilne padavine i u narednim danima, predstavnici nadležnih službi još jednom su apelovali na građane da iskoriste privremeni prestanak kiše i pravovremeno primjene mjere samozaštite, odnosno izmještanje stvari iz podrumskih i prizemnih objekata koje bi voda mogla ugroziti.

FENA