Sadeta Šišić iz Gornjeg Rahića u Brčkom prvi put je na hadžu.        Foto: AA

Među stotinama hiljada vjernika četvrtog dana boravka u Medini u Poslanikovoj džamiji bile su i tri buduće hadžinice sa područja Muftijstva tuzlanskog, iz Bosne i Hercegovine, a i njima su kao i drugima koji pohode sveta mjesta u dane pred hadž svi namazi u ovoj džamiji veličanstvene smotre pobožnosti.

Kako piše agencija MINA, Sadeta, Amira i Kada, tri bosanske hanume, svoje čežnje i dove i poneki dunjalučki plan, strpale su u zrnca tespiha pod krilima Poslanikove džamije.

“Muž i ja već dugo imamo nijjet za hadž. U vjeri smo i naša životna želja bila je napojiti dušu ljepotama koje smo gledali samo preko televizije. Ne bih odlazila odavde“, kaže Amira Brašnjić za MINA-u.

Ističe da su pored stanja spremnosti za obavljanje hadža neminovna izdvajanja značajnih finansijskih sredstava, ali da su njen suprug i ona svijetla obraza i uzdignuta čela dugo štedjeli za ovaj put.

“O tome se duži niz godina vodi računa, sabire se, prikuplja, štedi, ali Allah dragi u tome pomogne. Nije mi žao za to i opet bih se vratila“, poručila je Brašnjić.

Sadeta Šišić iz Gornjeg Rahića u Brčkom prvi put je na hadžu.

“Nemam brige, bit će dobro. Jučer smo doputovali, smjestili se, lijepo nam je. Nije nam vruće, imaju klime i u haremu se rashlađujemo. Hranom sam zadovoljna, meni njihova kuhinja odgovara“, kazala je Šišić.

Kada Sulejmanović iz Gračanice na hadžu je s mužem.

“Dolazak ovdje planiramo već tri godine, korona nas je omela. Ali, dođe se, samo kad Allah dž.š. pozove“, kazala Sulejmanović.

Sve hadžije iz Bosne i Hercegovine stigle su u Medinu, a vrijeme prije puta za Mekku gdje će krenuti za tri dana, koriste za ibadete u Poslanikovoj džamiji, mjestu gdje se poluglasno čuju najrazličitiji jezici zemaljske kugle.

TRT Balkan / agencije