“Obe strane treba da pokažu više fleksibilnosti”, poručio je Borrell.      Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbedonosnu politiku Josep Borrell najavio je sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije u Briselu u cilju iznalaženja rešenje krize oko registarskih tablica.
Borrell je nakon sastanka Saveta ministara inostranih poslova zemalja EU izjavio da je ministre informisao o svom angažovanju kao posredniku dijaloga Beograda i Prištine, sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zatim je naveo da se “smire nepotrebne i kontraproduktivne tenzije između Kosova i Srbije, kako bi se smirile tenzije koje dostižu veoma, veoma opasan nivo”, objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).
“Mogu da kažem da se suočavamo sa najozbiljnijom, najopasnijom krizom od 2013. godine, u poslednjih deset godina. Obe strane moraju hitno da pokažu spremnost da pronađu način da smanje ove tenzije. Nije prihvatljivo da bilo koja strana krši ili ignoriše svoje obaveze iz dijaloga”, kazao je Borrell.
On je najavio da će glavni pregovarači u Briselu početi da rade na narednim koracima.
“Večeras će početi da rade. Kosovska strana već večeras stiže. Spreman sam da sazovem lidere, ako pregovarači uspeju da napreduju ka praktičnom rešenju pitanja (registarskih) tablica pre roka, 21. novembra. Ne možemo doći do ovog datuma bez dogovora ili ćemo biti na ivici opasne situacije”, kazao je Borrell.
Ocenio je da je povlačenjem Srba iz institucija, policije i pravosuđa, stvoren vakuum na severu Kosova u kome se može desiti najgore.
“Obe strane treba da pokažu više fleksibilnosti”, poručio je Borrell.
Dalje je rekao da je poruka Saveta jasna da je potreban jasan napredak.
“Izneli smo predlog. Zahvaljujem Nemačkoj i Francuskoj što su snažno podržale ovaj predlog. Kosovski Srbi treba da se vrate u institucije, kosovske vlasti moraju pokazati fleksibilnost na registarskim tablicama i bez odlaganja raditi na implementaciji sporazuma o Zajednici/Asocijaciji opština sa srpskom većinom”, kazao je Borrell.
Naglasio je da se od partnera koji teže evropskoj budućnosti, očekuje evropsko ponašanje.
“Očekujemo spremnost za pronalaženje evropskih rešenja: to je osnovni preduslov. Sada su na raskrsnici. Oni moraju da odluče kojim putem žele da idu: ka Evropskoj uniji ili ka prošlosti”, kazao je visoki predstavnik EU.
Srpski predstavnici su se povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija u četiri opštine na severu Kosova, uključujući policiju i pravosuđe, nakon što je suspendovan direktor Regionalnog direktorata policije Severne Mitrovice Nenada Đurića koji je odbio da sprovodi odluku Vlade o sankcionisanju građana sa nepreregistrovanim vozilima.
Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče odluke o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.
Vlada Kosova je, uprkos zahtevima SAD-a i EU da se na deset meseci odloži preregistracija, ostala pri stavu da se primeni odluka o postepenom sankcionisanju vlasnika vozila koja nema ju RKS tablice. Prema toj odluci, nakon 20 dana izricanja opomena, 21. aprila bi trebalo da počne novčano kažnjavanje u vrednosti od 150 eura.

TRT Balkan / agencije