Poručio je da Evropska unija očekuje da i jedni i drugi ispoštuju sve obaveze iz sporazuma i počnu da ga sprovode što pre.            Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell potvrdio je da je u utorak na sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bislimija i Petra Petkovića, postignut dogovor o tekstu deklaracije za nestala lica, koji će biti odobren na narednom sastanku lidera.

Borrell je na društvenoj mreži Twitter napisao da su Srbija i Kosovo obavezale na Sporazum o putu normalizacije i na aneks o implementaciji sporazuma.

“Dogovor koji su na jučerašnjem sastanku glavnih pregovarača postigli o tekstu o proglašenju nestalih je prvi korak. Podržaćemo ga na nivou lidera na sledećem sastanku na visokom nivou koji ću biti sazvan”, naveo je Borrell.

Poručio je da Evropska unija očekuje da i jedni i drugi ispoštuju sve obaveze iz sporazuma i počnu da ga sprovode što pre.

“Strane moraju izbegavati bilo kakve eskalacije. Prevođenje njihovih obaveza na njihove evropske puteve je u toku”, napisao je Borrell.

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Besnik Bislimi izjavio je sinoć u Briselu nakon sastanka sa pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, da je razgovarano o pitanju energetike, registarskih tablica i implementaciji sporazuma.

Bislimi je kazao da postoji inicijalni dogovor da naredni sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bude održan 22. aprila.

TRT Balkan / agencije