Borrell i Varhelyi: Evropa je zakazala u Srebrenici i suočeni smo sa svojom sramotom     Foto: AA

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell i komesar za proširenje Oliver Varhelyi u zajedničkoj izjavi povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici su poručili da se ni danas mir ne može uzimati zdravo za gotovo i da je neopravdana ruska agresija na Ukrajinu vratila brutalni rat na tlo Evrope.

“Odajemo počast 27. godinu svim žrtvama i onima koji se još uvijek vode kao nestali nakon genocida u Srebrenici, te zajedno u žalosti stojimo uz njihovu rodbinu i prijatelje koji su preživjeli genocid“, naveli su Borrell i Varhelyi.

Dvojica zvaničnika Evropske unije dalje su naveli da masovna ubistva i ratni zločini u Ukrajini prizivaju živa sjećanja onih koji su svjedočili ratu 1990-ih.

“Naša je dužnost, više nego ikada prije, sjećati se genocida u Srebrenici, kao dijela naše zajedničke evropske historije. Duboko uzdrmana sigurnost i stabilnost Evrope i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima opominje nas na potrebu da ustanemo u odbranu mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti. Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici, kao ni našu vlastitu odgovornost što nismo mogli spriječiti i zaustaviti genocid. Evropa je zakazala u Srebrenici i suočeni smo sa svojom sramotom“, poručili su čelnici EU.

Ističući kako u ovim opasnim vremenima žele vidjeti napredak Bosne i Hercegovine u pomirenju i prevazilaženju zaostavštine prošlosti, te njen odlučan napredak na putu evropskih integracija, Borrell i Varhelyi su naveli da politički bh. lideri moraju riječi pretvoriti u djela, izabrati istinu, pravdu i saradnju umjesto straha i mržnje u prevazilaženju tragične zaostavštine prošlosti i izgradnji svjetlije i prosperitetne budućnosti za nove naraštaje.

“U Evropi nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca. Svi građani i građanke Bosne i Hercegovine zaslužuju društvo u kojem vladaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. Evropska unija je izgrađena kao zajednički mirovni projekat i budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji. No, potrebno je da svi lideri u državi stave mir, pomirenje, uzajamno razumijevanje i dijalog u vrh svojih prioriteta i da se angažuju na reformama potrebnim na putu ka EU“, navodi se u izjavi.



AA