Ustavni sud je 2016, po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao Dana entiteta RS neustavno.     Foto: AA

U Sarajevu je danas održan sastanak boračkih i nevladinih udruženja, organizacija civilnih žrtava agresije povodom neustavnog obilježavanja 9. januara u Istočnom Sarajevu. Na konferenciji za novinare predstavljeni su zaključci čiji je cilj očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u Sarajevu, ali i drugim gradovima.

Muhamed Švrakić, predsjednik Zelenih beretki, kazao je na konferenciji za novinare kako su se po ovom pitanju ranije već obratili, između ostalih, OHR-u, Vijeću za implementaciju mira (PIC), Uredu Evropske unije u BiH.

“Zatražili smo od visokog predstavnika da se napokon sprovede odluka Ustavnog suda, jer smo vidjeli da se njegove odluke mogu sprovesti, pa i ove posljednje oko izbora", rekao je Švrakić, napominjući da 9. januar predstavlja najveće poniženje za žrtve agresije 1992-1995.

Dodao je kako će danas ponovo uputiti pismo istim institucijama sa zaključcima čiji je cilj očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u Sarajevu, ali i drugim gradovima.

Švrakić je kazao kako od lidera političkih partija i funkcionera vlasti traže da se pojedinačno očituju, kao i “potpuno ukidanje obilježavanja neustavnog praznika” ne samo u Istočnom Sarajevu nego i bilo gdje drugo.

“Ove godine će biti u Sarajevu, iduće u Zvorniku ili Prijedoru, pa onda vjerovatno i u Srebrenici, gdje je počinjen genocid”, kazao je Švrakić, te dodao: “Zatražili smo od policije, federalnog i kantonalnog MUP-a, da sprovedu mjere sigurnosti za što ih kao građani plaćamo, da 7, 8, 9. i 10. januara postave kontrolne punktove na ulaze u Sarajevo i da svim vozilima sa uvredljivim sadržajima za građane Sarajeva, ratnim obilježjima, onemoguće prolazak kroz Sarajevo od Pala do Lukavice, zbog njihove, ali i sigurnosti građana Sarajeva.”

Ako se na ove zahtjeve ne odgovori, i ako, kako je kazao, oni koje građani plaćaju ne obezbijede mir i sigurnost, Švrakić je poručio kako će pozvati građane da to zajedno učine.

“Mi želimo sačuvati mir i ugled Kantona Sarajevo. Pozvat ćemo građane Sarajeva da, umjesto njih koji su plaćeni za mir i sigurnost, mi zajedno blokiramo ulaze u Sarajevo. Pozvat ćemo građane i mi ćemo biti na čelu."

Sulejman Vranj, predsjednik Patriotske lige BiH, istakao je kako je današnji skup poziv svim miru naklonjenim građanima BiH, patriotama, nevladinim organizacijama, boračkim udruženjima

“Pozivamo ih da ustanu protiv Dodikovih provokacija koje nas vuku u, nažalost, moram tako reći, novi krvavi sukob i da kažemo dosta tome”, poručio je Vranj.

Naglasio je kako je već 10 godina na bh. društveno-političkoj sceni prisutna jedna destrukcija koja ide u pravcu da se svijetu prikaže kako je “Bosna nemoguća i kako je treba podijeliti”.

“Hajmo reći dosta tome i hajmo okrenuti neku novu stranicu historije u kojoj ćemo se boriti za pravdu, jednakost i bolju budućnost. Pozivamo lidere svih političkih partija, kao i funkcionere svih nivoa vlasti da dignu glas u korist ustavnosti i zakonitosti, to nam najviše fali u zadnjih 10 godina”, smatra Vranj.

Šutnju visokog predstavnika Christiana Schmidta i nijemo posmatranje Dodikovih namjera da se ceremonija obilježavanja neustavnog praznika manjeg bh. entiteta RS održi u Sarajevu ili bilo gdje drugo, smatraju njegovim "pomaganjem i podrškom ekstremnoj desnici na štetu mira i sigurnosti u BiH".

“Ako visoki predstavnik ne zaustavi ovu Dodikovu namjeru, ima osnova da ga građani ove zemlje kojima je stalo do ustavnosti i poštivanja Dejtonskog sporazuma smatraju saučesnikom u destrukciji”, zaključio je Vranj.

Ustavni sud je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao Dana entiteta RS neustavno. Centralna proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske ove godine će se prvi put održati izvan Banje Luke, a ovogodišnji "svečani defile" najavljen je u Istočnom Sarajevu.

TRT Balkan / agencije