Protokol obilježavanja počinje u petak, 25. novembra, tradicionalnim podizanjem zastave na brdu Hum iznad Sarajeva, a potom slijedi polaganje cvijeća na “Vječnoj vatri”, mezarju “Kovači” i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.     Foto: AA

Program obilježavanja počeo je sinoć otvorenjem izložbe “Bruce Dickinson LIVE”, autora Milomira Kovačevića Strašnog, a riječ je o prvom javnom izlaganju originialnih fotografija nastalih na sada već legendarnom koncertu, kojeg je britanska heavy metal zvijezda Bruce Dickinson održala u opkoljenom Sarajevo 1994.

U atriju Bosanskog kulturnog centra, u utorak, je upriličena konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Program obilježavanja 25. Novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a koji organizuju Vlada Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo. Program obilježavanja predstavili su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i direktor BKC-a Jasmin Duraković, javlja Anadolu Agency (AA).

Program obilježavanja počeo je sinoć otvorenjem izložbe “Bruce Dickinson LIVE”, autora Milomira Kovačevića Strašnog. Riječ je o prvom javnom izlaganju originialnih fotografija nastalih na sada već legendarnom koncertu, kojeg je britanska heavy metal zvijezda Bruce Dickinson održala u opkoljenom Sarajevo 1994.

Na konferenciji za novinare bio je prisutan i autor izložbe, poznati sarajevski fotograf Milomir Kovačević. On je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da sa svojim fotografijama, koje su prvi put predstavljene javnosti, učestvuje u programu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Izložba će u BKC-u biti postavljena do 26 novembra.

“Hvala od srca za ovu poklonjenu izložbu u vremenu koje je bilo veoma teško i izazovno i, naravno, posebno zato što je ovjekovječena historijska zabava i koncert ljudi koji su došli u Sarajevo. Tako da je ovo jedan trag i jedna zaostavština generacijama koje dolaze”, rekao je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, te dodao: “25. novembar je jedan od najznačajnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Sve ono što je pripremio BKC, zajedno sa Sarajevskom filharmonijom i Gradom Sarajevom, biće dani za pamćenje i iskreno vjerujem da će građani uživati u ponuđenim sadržajima”.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić predstavila je aktivnosti planirane na dan 25. novembra, ističući da će "Grad Sarajevo učiniti sve da zajedno sa partnerima naš Dan državnosti obilježimo dostojanstveno i da program bude sadržajan i prilagođen svim našim sugrađanima".

Karić je navela kako protokol obilježavanja u petak, 25. novembra, počinje tradicionalnim podizanjem zastave na brdu Hum iznad Sarajeva, a potom slijedi polaganje cvijeća na “Vječnoj vatri”, mezarju “Kovači” i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Također, cvijeće će biti položeno i na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, kao i Spomen-parku “Vraca” te na gradskim grobljima i mezarjima.

Nakon protokola i polaganja cvijeća, u petak će, s početkom u 17 sati, u sarajevskoj Vijećnici biti održana svečana akademija povodom Dana državnosti. Gradonačelnica Karić navela je kako će tada biti uručena i priznanja Grada Sarajeva.

“’Plakete Grada Sarajeva’ će dobiti Mladen Solomun, Lejla Njemčević, Lana Pudar, Faruk Šabanović i Edina Selesković, dok će priznanje ‘Sarajevska pahuljica’ dobiti Lana Jusufović, te grupa koju čine mladi članovi bh. tima na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi”, kazala je Karić.

U okviru obilježavanja 25. novembra, između ostalog, najavljeno je i gostovanje Narodnog pozorišta Tuzla koje će se u Sarajevu, u velikoj dvorani BKC-a, u četvrtak, 24. novembra u 20 sati, predstaviti svojom novom predstavom “Djelidba", u režiji Miralema Zubčevića po tekstu Skendera Kulenovića. Predstava je premijeru imala 10. novembra 2022. u Tuzli u okviru 28. revije Tuzlanskih pozorišnih dana.

Na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, u petak, 25. novembra u 20 sati, predviđeno je i održavanje muzičko-scenskog performansa u okviru kojeg će nastupiti hor Narodnog pozorišta Sarajevo i hor KUD “Saobraćajac”, dok će Ansambl "Kolo Bosansko" kroz igračko umijeće, pjesmu i muziku predstaviti ljepotu folklora i narodnih igara i pjesama Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije