Cilj manifestacije je promocija kulturoloških vrijednosti Bošnjaka u Mostaru.     Foto: AA

Sada već tradicionalna manifestacija “Ramazan u Mostaru” ove godine će započeti 22. marta i trajat će u narednih mjesec. Građani Mostara i vjernici ponovo će imati priliku na jednom mjestu degustirati tradicionalne specijalitete, kolače, čaj i kafu, a sve to će biti dostupno u vremenu nakon iftara u Ulici braće Fejića. I ovoga puta kompletan događaj uljepšat će koncerti duhovne muzike i tradicionalnog sevdaha.

Cilj manifestacije je promocija kulturoloških vrijednosti Bošnjaka u Mostaru, te kroz prijateljske susrete i druženja predstavljanje kulturnih i vjerskih vrijednosti dobronamjernim ljudima u zemlji i svijetu.

Organizatori su Grad Mostar i Centar za kulturu u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice i Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod”, te Muzejom Hercegovine, Kulturnim centrom Mostar- Sjever i Domom kulture Blagaj.

Pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar Kenan Ovčina podsjetio je da je ramazan poseban mjesec sa posebnim duhovnim očekivanjima i stremljenjima, u kojem se fokus svih aktivnosti nastoji prebaciti na ibadet.

“To mora biti osnova svih aktivnosti. Ramazan mora povećati svijest o dragom Bogu. Teravih namazi predstojećeg ramazana će se klanjati u 60 džamija i mesdžida, a i ovog puta naravno specifičnost će biti mukabele, te će se cijeli Kur'an proučiti na više od 30 lokacija. To je velika prilika da se duhovno popravimo, da se posvetimo sebi i mentalnom zdravlju, te pripremimo za dalje duhovne aktivnosti“, rekao je Ovčina.

Predsjednik mostarske podružnice Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“, Haris Omerika, pohvalio je napore i dobru volju Gradske uprave da bude suorganizator manifestacije.

“To je nova i posebna dimenzija manifestacije. Želimo svojim aktivnostima dati dodatnu vrijednost, te ovim putem poziv vjernicima da se odazovu, posebno onima koji imaju djecu da i njih dovode na važna mjesta“, poručio je Omerika.

Manifestacija će započeti koncertom duhovne muzike u Narodnom pozorištu, na kojem će nastupiti hor "Sejfulah", ansambl "Mostarske kiše" te Latif Močević. Za 27. mart u planu je promocija "Monografije 40 bosanskohercegovačkih musafa" Ćazima Hadžimehića, a dva dana kasnije izložba kaligrafskih radova Muniba Tufekčića. Knjiga "Divan" će biti promovisana 30. marta, a prvi aprilski dan rezervisan je za koncert hora "Sejfulah".

Večer sevdaha planirana je za 6. april, kada će nastupiti Narodni orkestar Mostar, dok je tradicionalni omladinski iftar ispod Starog mosta zakazan za 11. april. Dan poslije, Nusret Omerika će promovisati knjigu "Kulturna baština Bošnjaka", dok će se na Trgu musala 14. aprila održati koncert Burhana Šabana. Na istom mjestu 27. noći ramazana (17. april) predviđen je zajednički iftar. Privatnu kolekciju Kur'ana Nusret Omerika će predstaviti 18. aprila, dok je prve večeri Bajrama planiran koncert Enesa Begovića.

TRT Balkan / agencije