Mnogi posjetioci uživaju u prirodnim ljepotama unskog sliva, dok nezaboravno iskustvo predstavlja rafting na Uni.      Foto: AA

Golubić i Lohovo, mjesta na obali rijeke Une, posjećuju brojni domaći i strani turisti, a ljepote ovog predjela zabilježio je i reporter Anadolu Agencyja (AA).
Mještani su zadovoljni brojem posjeta ove godine. Mnogi posjetioci uživaju u prirodnim ljepotama unskog sliva, dok nezaboravno iskustvo predstavlja rafting na Uni.
Tokom obilaska ovog predjela BiH ne treba izostaviti posjetu Štrbačkom buku, jednu od najposjećenijih tačaka Nacionalnog parka Una, pored Martinbroda i Kulen-Vakufa.
Pred samim ulaskom u svoj prvi veći kanjon, rijeka Una se spušta niz predivni Štrbački buk visine 24 metra, koji uz martinbrodske slapove predstavlja najljepši vodopad na ovoj bosanskohercegovačkoj rijeci, ali i u tom dijelu Evrope.
Prvi veliki vodopad riječnog toka Une nalazi se kod Martinbroda, naselja udaljenog 50-ak kilometara od Bihaća. Drugi veliki vodopad je Štrbački buk, koji se nalazi u neposrednoj blizini državne granice BiH s Hrvatskom. Štrbački buk, ustvari, čini nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini.
Ti prirodni vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela.

TRT Balkan / agencije