Istakao je da je ambicija švedskog predsedavanja EU „da zadrži šest balkanskih zemalja na evropskoj agendi”.       Foto: AA

Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla sastala se sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobiasom Billstromom, koji boravi u poseti Kosovu.

Ministar Billstrom je, na konferenciji za novinare sa koleginicom Gervallom, rekao da je "Kosovo šesta zemlja u kojoj boravi u okviru turnere po zemljama Zapadnom Balkanu".

Istakao je da je ambicija švedskog predsedavanja EU „da zadrži šest balkanskih zemalja na evropskoj agendi”.

Billstrom je kazao da Švedska podržava dijalog Kosova i Srbije i nedavno postignut sporazum između dve zemlje u Briselu i Ohridu. Kao i tokom jučerašnje posete Beogradu, naveo je da obe strane moraju da ispune svoje obaveze.

“Kada sporazum bude sproveden, to će olakšati situaciju na severu Kosova, a trebalo bi da dovede i do relaksacije odnosa Beograda i Prištine i celog regiona“, naglasio je Billstrom.

Takođe je rekao da Srbija treba da prekine kampanju protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, dok Kosovo treba da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Kosovska ministarka Gervalla izjavila je da je sa švedskim ministrom razgovarala o brojnim pitanjima, kao što su saradnja između dve zemlje, emigracija Kosova u Švedskoj i evropske integracije Kosova.

„Švedska je stalno stajala uz rame Kosovu, i pre početka rata i tokom rata, ali posebno nakon završetka rata u obnovi Kosova, u priznanju nezavisnosti i u pomaganju državi Kosovo. Švedska je uvek bila prisutna“, naglasila je Gervalla.

Kosovska ministarka je kazala da je Kosovo, koje je već apliciralo za članstvo u Savetu Evrope, optimistično u pogledu pravednog procesa za Kosovo. Dodala je da je Kosovo spremno da ispuni sve uslove za zasluženo članstvo.

Gervalla se zahvalila Švedskoj, koja predsedava Evropskom unijom, na podršci koju je pružila procesu liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

Ministar Billstrom će se odvojeno sastati i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

TRT Balkan / agencije