Riječ je o skupu čiji je organizator Devim Tours.            Foto: AA

Uzakrota samit 2023, koji je ranije održan u New Yorku, Londonu, Berlinu i Istanubulu, okupio je u srijedu u Sarajevu oko 40 predstavnika turističkih agencija iz regije i svijeta.

Riječ je o skupu čiji je organizator Devim Tours, uz podršku projekta USAID Turizam, Turističke zajednice Kantona Sarajevo i brojnih partnera. Samit okuplja 30 govornika iz BiH, regiona i svijeta, te oko 300 učesnika. Ideja ovog događaja utemeljena je u Turkiye, s ciljem stvaranja platforme za umrežavanje, razmjenu ideja, istraživanje najnovijih tehnologija i trendova u sektoru turizma i drugim srodnim sektorima.

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin je prisustvovao otvorenju samita.       Foto: AA

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini smatra kako je Sarajevo danas domaćin veoma značajnog skupa u oblasti turizma.

”Riječ je o skupu koji okuplja profesionalce iz oblasti turizma. Radi se o regionalnom skupu. Bosna i Hercegovina ima ogroman turistički potencijal. Bilo da je riječ o historijskom naslijeđu ili prirodnim ljepotama. U tom smislu vjerujemo da će ovaj skup imati i značajan doprinos ekonomiji BiH, te pružiti mogućnost predstavljanja turističkih agencija“, poručio je Girgin.

Cihan Saray, suosnivač projekta Uzakrota, kazao je za Anadolu kako je ovo mlad ali projekat koji je izrastao u jedan od značajnih turističkih samita u svijetu.

”Uzakrota samit ranije je održan u New Yorku, Londonu, Berlinu, Istanbulu. Sljedeća destinacija, nakon Sarajeva, je Cape Town, što dovoljno govori o kakvom skupu je riječ. Kada govorimo o Sarajevu i BiH, iako je riječ o zemlji koja ima ogroman turistički potencijal, skupovi ovog tipa ranije nisu bili toliko zastupljeni. Mi vjerujemo u potencijal Sarajeva i zbog toga smo danas ovdje okupili oko 40 turističkih agencija iz BiH, Turkiye, cijele Europe“, naglasio je Saray.

Dodao je kako je Sarajevo kao destinacija posebno značajna za turiste iz Turkiye, i u kontekstu zajedničke historije, ta kako očekuju svakako da će broj turista u BiH rasti u narednom periodu.

Karl Wurster, direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH kazao je kako američka Vlada, kroz USAID-ov projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), s ponosom podržava i učestvuje na prvom Uzakrota samitu u Sarajevu.

”Podrška ovom događaju predstavlja jedan od mnogih načina na koje USAID radi na unapređenju profila destinacije Bosne i Hercegovine, te promociji ove živopisne zemlje kao atraktivne turističke destinacije i centralnog turističkog čvorišta na Balkanu. Uzakrota samit okuplja lokalne poduzetnike, svjetske kupce i druge ključne predstavnike sektora, otvarajući vrata za uspostavljanje unosnih saradnji, novih partnerstava i dalji razvoj jednog od najbrže rastućih sektora u BiH“, kazao je Wurster.

Prisutne je na početku samita pozdravila i Nasiha Pozder, federalna ministrica okoliša i turizma, kazavši kako je Bosna i Hercegovina zemlja prepoznatljiva po historijskom naslijeđu, prirodnim ljepotama i gostoprimstvu.

”Ono na čemu svakako u budućnosti moramo puno više raditi jeste infrastruktura, moramo imati bolje puteve i komunikaciju“, rekla je Pozder.

Organizatori navode kako je Uzakrota samit prilika da se lideri bh. turizma povežu sa zemljama iz regiona i svijeta, s ciljem razmjene iskustava i uspostavljanja novih partnerstava, te doprinese boljem predstavljanju Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije na globalnom nivou. Samit na jednom mjestu okuplja predstavnike turističkih agencija, avio kompanija, hotelske industrije i tehnoloških kompanija povezanih s turizmom.

Ovogodišnje izdanje samita u Sarajevu obuhvata široku lepezu tema, od najnovijih trendova u putovanjima, preko strategija marketinga u turizmu, do novih perspektiva razvoja i inovacija u turizmu. Događaj okuplja učesnike iz Crne Gore, Hrvatske, Turkiye, Kine, Azerbejdžana, Velike Britanije, Njemačke, Srbije i Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije