Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku o okončanju školske 2022/2023. godine dva dana prije zvaničnog kraja nastave u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.     Foto: AA

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona po naredbi nadležnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK-a obavili su pretres porodične kuće u Lukavcu, te su nakon toga uhapsili oca maloljetnog djeteta koje je u srijedu ujutro pucalo u nastavnika Nedima Osmanovića u Osnovnoj školi ”Lukavac Grad”.

„Otac je osumnjičen za krivično djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika i za krivično djelo iz člana 72 Zakona o oružju i municiji TK (Neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i bitnih dijelova za oružje). Istražitelji će obaviti kriminalističku obradu nakon čega će ovo lice biti predato u nadležnost Tužilaštva gdje će se poduzimati dalje radnje u odnosu na osumnjičenog“, navodi Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Ranije je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a saopšteno da maloljetni dječak ima nepunih 14 godina (rođen je krajem juna 2009. godine), te da je iz pištolja ispalio više hitaca prema nastavniku engleskog jezika i pomoćniku direktora škole Nedimu Osmanoviću. Jedan od metaka pogodio je nastavnika Osmanovića u vrat, a po dolasku ekipe Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja njemu je ukazana pomoć te je transportovan u Univerzitetsko–klinički centar u Tuzli.

Odmah je podvrgnut operativnom zahvatu i njegovo stanje stabilno, ali je još uvijek životno ugrožen. Pacijent je smješten u jedini Intenzivnog liječenja, na Kliniku za anesteziju i traumatologiju.

Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku o okončanju školske 2022/2023. godine dva dana prije zvaničnog kraja nastave u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a Društvo pedagoga i psihologa stavilo se na raspolaganje djeci i roditeljima iz Osnovne škole ”Lukavac Grad”.

Vlada Federacije BiH razmatrala informaciju o pucnjavi u Lukavcu

Povodom stravičnog djela pokušaja ubistva u osnovnoj školi Lukavac Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izrazila je žaljenje i nastavniku Nedimu Osmanoviću poželila brz oporavak.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici razmatrala usmenu informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o stravičnom događaju koji se u srijedu ujutro desio u osnovnoj školi u Lukavcu, a nakon prikupljanja dostupnih informacija putem Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova donesena su tri zaključka.

"Vlada će poduzeti sve neophodne mjere na prevenciji ovakvih i sličnih događaja koji u obrazovnim ustanovama ugrožavaju sigurnost djece, omladine, nastavnog ili drugog osoblja", navodi se u saopštenju nakon sjednice Vlde FBiH.

Zaključeno je i da će Vlada preko resornih ministarstva aktivno raditi na planiranju i poduzimanju mjera prevencije, jačanja saradnje između obrazovnih institucija, centara za socijalni rad i policije, aktiviranju uloge psihologa pedagoga i socijalnih radnika, te raditi na edukaciji nastavnog osoblja na primjećivanju i prepoznavanju riziko faktora.

"Kada je u pitanju konkretno djelo počinjeno od mlađeg maloljetnika, Vlada će preko resornog ministarstva staviti na raspolaganje sve kapacitete za otkrivanje motiva koji su doveli do ovakvog djela", zaključeno je na sjednici.

TRT Balkan / agencije