Radi se o trenutno najdužem cestovnom tunelu koji se gradi u BiH.     Foto: AA

Ceremonija povodom završetka probijanja najdužeg tunela na Koridoru Vc - tunela Golubinja (3.610,3 metra), čime će biti završeni radovi na iskopu duž lijeve cijevi tunela, upriličena je u mjestu Donja Golubinja, u centralnoj Bosni i Hercegovini.

Radi se o trenutno najdužem cestovnom tunelu koji se gradi u BiH na području općine Žepče u sklopu dionice autoceste na Koridoru Vc Poprikuše – Nemila čija je ukupna dužina 5,5 kilometara.

Događaju je prisustvovao ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin.

Na ceremoniji se obratio i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

"Projekat je zahtjevniji puno od jednog mandata. Nastojimo da damo sve u našoj moći da privedemo ono što smo 2014. planirali da do 2021. završimo. Nažalost, danas je 2024. ali ćemo dati sve da to bude u što moguće kraćim rokovima“, rekao je Nikšić.

Izrazio je nadu i da će međunarodni partneri nastaviti podržavati ovakve projekte.

"Naš je cilj da radimo u interesu građana“, poručio je Nikšić, izrazivši nadu da će se u FBiH ovakvi projekti odvijati željenom dinamikom.

Šefica Ureda Evropske investicijske banke (EIB) Sandrine rekla je da je za brži i sigurniji transport u BiH i povezivanje s regionom i EU jedan od najznačajnijih prioritete EIB-a u odnosu boljeg razvoja i prosperiteta.

"Projekt sa sobom nosi i ekonomske potencijale, ali i bolje integrisanje u tokove EU", poručila je Friscia.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić u obraćanju prisutnima je napomenula da se radilo o izazovnom i građevinskom poduhvatu.

"Istinski smo ponosni na postignuće i dobrobit koju će ovaj projekt donijeti Zeničko-dobojskom kantonu i BiH. Svi znamo koliko je autocesta važna za BiH. Ona je ključni element za povezivanje sa susjednim zemljama i okosnica je ekonomskog i privrednog razvoja BiH", izjavila je Katić.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 251.100.305,40 eura bez PDV-a.

Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

TRT Balkan / agencije