Podsjećajući također da BiH ove godine namjerava otvoriti ambasadu u Azerbejdžanu, Guliyev je rekao: "Siguran sam da će pomoći produbljivanju saradnje i prijateljskih veza između naših zemalja."      Foto: AA

U Sarajevu je u ponedjeljak upriličen svečani prijem povodom 28. maja, Dana nezavisnosti Azerbejdžana i 105. godišnjice nezavisnosti te države.

Domaćin prijema ambasador Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini Vilayat Guliyev, zajedno sa suprugom Shahlom Vazirovom, na samom početku poželio je dobrodošlicu gostima, a prijemu su prisustvovali brojni ambasadori i predstavnici diplomatskih predstavništava u Bosni i Hercegovini, predstavnici vlasti, Islamske zajednice u BiH, nevladinih organizacija, te zvanice i gosti.

"Ovo je prvi put da obilježavamo nacionalni dan Azerbejdžana u Sarajevu, gradu pobratimu Bakua. Naša ambasada je novoosnovana, ali naši prvi mjeseci bili su vrlo uspješni“, rekao je ambasador Guliyev, u obraćanju, podsjećajući da je dekretom predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva u maju prošle godine imenovan prvi ambasador njegove zemlje u BiH.

Podsjećajući također da BiH ove godine namjerava otvoriti ambasadu u Azerbejdžanu, Guliyev je rekao: "Siguran sam da će pomoći produbljivanju saradnje i prijateljskih veza između naših zemalja. Obje strane imaju dobru volju i namjeru za snažnije povezivanje u ekonomiji, vanjskoj trgovini, kulturi, turizmu, obrazovanju i drugim oblastima“.

Prisutni su imali priliku slušati izvedbe azerbejdžanske umjetnice Afag Haganikizi, koja je svirala klavir i kemenche, inače umjetnica koja je predstavljala svoju zemlju na brojnim takmičenjima.

Azerbejdžansko nacionalno vijeće je 28. maja 1918. proglasilo nezavisnu Azerbejdžansku Demokratsku Republiku, poznatu kao Azerbejdžanska Narodna Republika. Trajalo je samo dvije godine, nakon boljševičke okupacije 1920. Azerbejdžan je postao dio Sovjetskog Saveza.

Azerbajdžan je obnovio svoju nezavisnost 18. oktobra 1991. godine, na rubu raspada bivšeg Sovjetskog Saveza. Ove godine obilježavaju 105. godišnjicu savremene azerbajdžanske državnosti. Današnji dan se do 2021. slavio kao Dan Republike, a potom je u oktobru 2021. preimenovan u Dan nezavisnosti.

TRT Balkan / agencije