Riječ je o načinu iznajmljivanja automobila koji građanima omogućava korištenje električnih automobila, na već unaprijed određenim mjestima u gradu.      Foto: AA

Javnosti u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine je prezentiran projekt carsharing e-GO koncepta, a riječ je o načinu iznajmljivanja automobila koji građanima omogućava korištenje električnih automobila, na već unaprijed određenim mjestima u gradu, po sličnom principu po kojem se iznajmljuju bicikli ili trotineti.

Inicijativa e-GO prvobitno je predstavljena u aprilu u okviru Energetskog samita u BiH 2023. u Neumu, a medijima i javnosti prezentovana je danas na Ilidži.

Iz kompanije e-GO su kazali da bi ovaj inovativni koncept trebalo da pomogne u rješavanju saobraćajnih problema u Sarajevu, koji se tiču parkinga, zagađenja okoline i prevelikog broja automobila na gradskim ulicama.

Dalje su naveli da je sistem korištenja vrlo jednostavan i bez suvišne administracije, e-GO je i ekološki neškodljiv i sva auta koja će uskoro biti dostupna na sarajevskim ulicama su električna.

Carsharing je oblik kratkoročnog najma automobila u urbanim sredinama koje podrazumijeva samostalno korištenje vozila uz potpunu samostalnost i komociju upravljanja.

Aldina Hadžić, direktorica e-GO kompanije, istakla je da je ovo najsavremenija inicijativa carsharing koncepta i da će u Sarajevu u upotrebi biti od 26. juna, a da se u narednoj godini planiraju širiti i u druge gradove u Bosni i Hercegovini.

Ističući da su pripreme za dovođenje e-GO koncepta carsharinga trajale pola godine, Hadžić je kazala da i dalje sarađuju s nadležnim vlastima i da žele postaviti što je više moguće stanica na kojima se ovi električni četverotočkaši mogu koristiti.

“E-GO je projekt za Sarajevo, prvenstveno za naše građane, da nam olakša i omogući da smanjimo ovaj silni promet na ulicama. Nismo konkurencija nikom, novo smo nešto. Lokalno stanovništvo čini 95 posto korisnika ovakvog koncepta općenito, ali lijepo je i turistima da možemo ponuditi nešto novo“, rekla je Hadžić.

Aplikacija e-GO dostupna je na AppStore i GooglePlay platformama, a Hadžić je istakla da im je cilj od starta bio da digitalno osviještenim građanima ponude jednostavnu uslugu.

Pojasnila je da se potrebni podaci unose jednom pri registraciji i da svi ostali segmenti usluge idu preko aplikacije, od starta do završetka najma vozila.

“Danas smo tu na prezentaciji za medije, a 26.6. ćemo na dvije lokacije, općina Novi Grad i općina Centar, raditi naš Citizen day za sve građane i to će biti zvanični početak usluge. Naše osoblje će pomagati svakom pojedincu pri registraciji“, kazala je Hadžić.

Dodala je da prvi kontingent električnih vozila čini 25 automobila, a da se u narednom periodu očekuje povećanje i broja vozila i lokacija na kojima se mogu koristiti.

Naglasivši da projekt ima veliki značaj, Hadžić je poručila da se tu radi o električnim vozilima, širenju mreže električnih punjača i podršci zaštiti okoliša.

TRT Balkan / agencije