Obilježena je 18. godišnjica 2. pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i 31. godišnjica formiranja Armije Republike BiH.     Foto: Fena

Polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači i odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima obilježena je 18. godišnjica 2. pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i 31. godišnjica formiranja Armije Republike BiH.

Vijenac na Šehidskom mezarju Kovači i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, položili su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i druge delegacije.

Bećirović se obratio novinarima i uputio najiskrenije čestitke povodom 31. godišnjice formiranja Armije Republike BiH i 18. godišnjice 2. pješadijskog puka OS BiH.

“Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila legalna oružana sila legalne i međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH je najvažnija historijska činjenica u našoj višestoljetnoj historiji. Da nije bilo Armije RBiH propao bi referendum građana Bosne i Hercegovine od 1. marta 1992. godine, a i prijem Bosne i Hercegovine 22. maja 1992. godine u Ujedinjene nacije ostao bi mrtvo slovo na papiru“, kazao je Bećirović.

Naglasio je da svi građani koji vole Bosnu i Hercegovinu mogu biti ponosni na slobodarsku i herojsku Armiju Republike Bosne i Hercegovine.

“Ona je branila džamije, crkve, sinagoge, obdaništa, škole. Branila je nedjeljivu, suverenu, nezavisnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu na bazi Ustava države i na bazi platformi Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine“, zaključio je Bećirović.

TRT Balkan / agencije