Jedan od najvećih projekata koje provodi MFS-EMMAUS je Prihvatni centar "Duje" koji djeluje od 2004. godine i ima 450 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija.       Foto: AA

U Prihvatnom centru "Duje" u Bosni i Hercegovini, koji godinama predstavlja siguran dom za najugroženije kategorije našeg društva i jedan je od najvećih projekata Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS (MFS-EMMAUS), otvorena je nova pekara.

PR menadžerica u Međunarodnom forumu solidarnosti – EMMAUS Melisa Delić kazala je da je u subotu upriličeno otvaranje njihove nove pekare u centralnom uredu na Dujama.

"Naša pekara koju smo imali stara je 20 godina. Od otvaranja se koristila za pripremu obroka kako našim korisnicima ovdje, tako i za realizaciju ostalih projekata koje obavljamo", pojasnila je Delić.

Nažalost, kako je kazala, vremenom se u njoj nisu mogle proizvoditi količine koje su potrebne za njihove projekte i korisnike.

"Zahvaljujući našim donatorima Crvenom polumjesecu danas smo dobili novu pekaru čiji je kapacitet da u jednoj smjeni proizvede 1.600 hljebova. To je veliki napredak. Pripremamo 700 hljebova dnevno, tako da sada imamo prostora da možda realizujemo još neke projekte koji su usko vezani za to", istakla je Delić.

Neki od najvećih projekata koje provodi MFS-EMMAUS je Prihvatni centar "Duje" koji djeluje od 2004. godine i ima 450 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija.
Generalni direktor turskog Crnevnog polumjeseca Ibrahim Altan rekao je da se danas nalaze u centru u kojem je MFS-EMMAUS na usluzi starima, bolesnima i osobama s invaliditetom.

"Obratili su nam se sa zahtjevom za podršku u vidu opremanja jedne pekare. Ovdje se osigurava hljeb za one koji borave ovdje u centru, ali i ljudima vani. Dnevno se podmiruju potrebe hljebom za oko 2.000 ljudi. Centar ima i neke druge potrebe za koje ćemo u skladu s našim mogućnostima ulagati napore u narednom periodu", izjavio je Altan.

Kazao je kako je Bosna i Hercegovina značajna za sam Crveni polumjesec. Sagovornik je napomenuo kako je 2018. godine donesena odluka o otvaranju kancelarije Crvenog polumjeseca u BiH.

"Naše aktivnosti provodimo u saradnji s našim partnerom Crvenim krstom BiH u oblasti humanitarne pomoći i izbjeglica. Naša prisutnost u BiH se nastavlja kao i naše aktivnosti", dodao je Altan.

Murat Tutanc, predsjednik Crvenog polumjeseca u Bursi, rekao je da je impresioniran s onim što su danas imali priliku vidjeti.

"MFS-EMMAUS ovdje ima pekaru ali istovremeno vodi brigu o bolesnima, a način na koji to oni rade može se najbolje vidjeti na zadovoljnim licima korisnika ovog centra. Mi smo danas tu kako bi dobili informacije i ustanovili šta je to što je najviše potrebno ljudima koji ovdje rade jedan veoma vrijedan kvalitetan posao kako bi u narednom periodu planirali naše aktivnosti u Bosni i Hercegovini", kazao je Tutanc.

Generalni konzul Republike Turkiye u Banjaluci Oguz Kilic rekao je da je za njih veoma bitno pomoći ljudima u stanju potrebe u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući donatorima otvorena je nova pekara čiji je kapacitet da u jednoj smjeni proizvede 1.600 hljebova.    Foto: AA

"MFS-EMMAUS čine ljudi koji vrlo dobro rade ovaj posao. Mi zaista cijenimo njihov rad i aktivnosti. Imali smo priliku razgovarati s predstavnicima MFS-EMMAUS-a. Podrška države njihovim aktivnostima je ograničena tako da im je potrebna dodatna podrška. Samo u jednom mjesecu za hljeb izdvajaju 1.500 eura. U tom smislu, otvaranje pekare u ovom centru ima jednu vrstu trajne vrijednosti i podrške. Pozdravljamo ovaj projekat Crvenog polumjeseca ali i sve druge aktivnosti koje realizuju širom BiH. Još jedna potvrda da je otvaranje predstavništva u BiH je bio ispravan korak", izjavio je Kilic.

Sa mrežom uposlenika, aktivnih volontera i uredima u Doboj-Istoku, Sarajevu, Velikoj Kladuši, Mostaru, Srebrenici i Zvorniku, MFS-EMMAUS djeluje na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine i predstavlja jednu od najvećih samoodrživih nevladinih organizacija u zemlji i šire.

TRT Balkan / agencije