Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, najvjerovatnije sa područja Srebrenice.        Foto: AA

Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu, objavljeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, najvjerovatnije sa područja Srebrenice.

Prema tim informacijama, posmrtni ostaci žrtve su doneseni u Brčko neposredno nakon rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu, najvjerovatnije od strane vlasnika parcele. Zbog ovog slučaja otvorena je i istraga od strane nadležnog tužilaštva.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi daljnje sudsko - medicinske i kriminalističko - tehničke obade te izuzimanja koštanih uzoraka sa ciljem utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije