Poplave su uzrokovale obilne padavine tokom proteklog vikenda, a meteorološke prilike su početkom sedmice se stabilizovale.     Foto: AA

Stanje u poplavljenim područjima u gotovo svim opštinama i gradovima Unsko-sanskog kantona (USK), a naročito na području Bihaća, i u ponedjeljak je bilo izuzetno teško.

Stanovništvo na području naselja Pokoj i Kostela pokušava se prilagoditi novonastaloj situaciji pa za prelazak vode koriste čamce. Pripadnici Civilne zaštite su na terenu i pomažu stanovništvu kojem je voda ušla u kuće.

Na ovom području bio je i prekinut saobraćaj na magistralnom putu M-14, a iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), je saopšteno da je nakon povlačenja vode s kolovoza normalizovano saobraćanje na magistralnom putu Bihać - Srbljani.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bosanska Kostajnica - Bosanski Novi (u mjestu Dobrljin).

Iz BIHAMK-a upozoravaju da su mogući nailasci na veće količine vode na kolovozu na dionicama u sjeverozapadnim krajevima, posebno na području Bužima, Bosanske Otoke i Bosanske Dubice.

Poplave su uzrokovale obilne padavine tokom proteklog vikenda, a meteorološke prilike su se stabilizovale.

Nivo rijeke Une u Bihaću jutros je izmjeren na 163 centimetra i ima tendenciju stagnacije. Inače, to je čak za 63 centimetra ili više od polovine povećanog vodostaja kritične tačke koja za rijeku Unu iznosi 100 centimetara.

TRT Balkan / agencije