Prigodan program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, a sinoć je, uoči otvorenja džamije, proučen i mevlud.      Foto: AA

U zvorničkom džematu Đulići danas je, u prisustvu velikog broja vjernika iz Podrinja, ali i drugih krajeva Bosne i Hercegovine, svečano otvorena džamija na Kučić Kuli.

Izaslanik muftije tuzlanskog Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko i potpredsjednik Sabora Islamske zajednice, naglasio je da je današnja svečanost značajna za muslimane ovog kraja.

"Džamije su naša duhovna odgajališta, naše luke spasa, naši duhovni zavičaji. Džamije i naša časna ulema su najzaslužnije što smo mi Bošnjaci u ovoj mjeri, u ovom obimu, kosmopoliti, širokogrudi, velikodušni", rekao je Gobeljić.

Kako je objavila agencija MINA, ukazao je na trajne, neprolazne vrijednosti, za koje se svi moraju zalagati.

"Mi, Bošnjaci, našim mladim naraštajima moramo ostaviti u amanet vjerski moral i obrazovanje. Ne tako davno, prije tridesetak godina, nismo bili dovoljno budni, obzirni, nismo se nadali da se tolika količina zla može nastaniti u ljudskim srcima, a to se dogodilo. Nedaleko odavdje se dogodio strašan zločin", ukazao je on.

Dodao je da će vjerski moral pomoći mladim naraštajima da nikada ne posrnu, ni prema Bogu, ni prema drugim ljudima.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik hafiz Izet ef. Salkanović izjavio je da su ovo "momenti ponosa i radosti, ali i momenti refleksije o onome šta ova građevina predstavlja za nas".

"Danas smo okupljeni ovdje kako bismo zajedno obilježili ovaj značajan trenutak u našoj zajedničkoj džamiji. Džamija nikako nije fizička struktura, ona je simbol naše vjere, zajedništva i posvećenosti. Džamija je mjesta gdje se okupljamo radi molitve, gdje tražimo utjehu i snagu, ali i mjesto gdje ćemo zajedno raditi na očuvanju vrijednosti koje nas ujedinjuju. Kroz historiju, džamije su imale ključnu ulogu u zajednicama. Nadamo se da će i ova džamija biti centar gdje će se njegovati duhovnost, gdje će se širiti pozitivne inicijative, koje će koristiti općem dobru", poručio je on.

Prisutnim su se obratili i imam džemata Đulići Zijad ef. Hasanović i predstavnik Građevinskog odbora Rifet Musić, koji su, također, ukazali na važnost današnje svečanosti.

Prigodan program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, a sinoć je, uoči otvorenja džamije, proučen i mevlud.

TRT Balkan / agencije