Navedeni rok je ispoštovan i svi zadaci na uklanjanju kasetne municije završeni su u skladu s planiranim rokovima.         Foto: Fena

Centar za uklanjanje mina u BiH, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Komisijom za deminiranje u BiH i nevladinom organizacijom Norveška narodna pomoć, u petak je u Sarajevu svečano obilježio završetak procesa čišćenja Bosne i Hercegovine od kasetne municije.

Direktor Centra Saša Obradović izjavio je da se kontaminacija Bosne i Hercegovine kasetnom municijom dogodila tokom proteklog rata i iznosila je 14,61 km kvadratnih na 140 lokacija širom naše zemlje.

"'Čelična kiša', kako često nazivaju kasetnu municiju zbog svojih opsežnih i razornih učinaka, u BiH je odnijela 195 ljudskih života. Zahvaljujući potpisivanju Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije, i ratifikaciji iste 2010., BiH se prema posljednjem odobrenom produženju iz 2021. obavezala da očisti sva preostala poznata područja sa kasetnom municijom zaključno sa 1. septembrom 2023.", rekao je Obradović.

Istakao je da je navedeni rok ispoštovan i da su svi zadaci na uklanjanju kasetne municije završeni u skladu s planiranim rokovima, te da su pronađena i uništena 7.932 komada kasetne municije.

Ambasador Norveške u BiH Olav Rainertsen istakao je da su njegova Vlada i Ambasada podržavali Norvešku narodnu pomoć 12 godina kako bi došli do današnje prekretnice i potpunog uklanjanja kasetne municije iz BiH.

"Kroz podršku naše ambasade ukupno je 12,7 km kvadratnih kontaminiranog područja očišćeno i vraćeno na korištenje", naveo je Rainertsen.

Osim Norveške narodne pomoći, naglašeno je da su za postignute rezultate zaslužni Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske, Federalna uprava civilne zaštite i Oružane snage BiH.

FENA