Vozila su jutros krenula iz Visokog, gdje se obavlja identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama iz proteklog rata u BiH 1992.-1995.               Foto: AA

Porodice žrtava, građani Sarajeva, predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine, diplomatskog kora u BiH, vjerskih zajednica, molitvom, minutom šutnje, te polaganjem cvijeća, ispratili su posmrtne ostatke 14 žrtava genocida koji je na području Srebrenice počinjen u julu 1995. godine.

Tabuti s posmrtnim ostacima 14 žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici stigli su, na putu prema Potočarima, pred zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Na ispraćaju srebreničkih žrtava bili su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin i drugi predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

Porodice žrtava i građani su učenjem odlomaka iz Kur'ana, molitvama, suzama i polaganjem cvijeća na vozila s tabutima, prekrivenim zastavama Bosne i Hercegovine, odali počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida iz 1995. godine, genocida u kojem su jedinice pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice i okoline ubile više od osam hiljada Bošnjaka.

Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga.           Foto: AA

Vozila su jutros krenula iz Visokog, gdje se obavlja identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama iz proteklog rata u BiH 1992.-1995. Na putu prema Potočarima organizovano je i kratko zaustavljanje ispred Spomenika ubijeno djeci Sarajeva, na Markalama, te ispred Vijećnice. U Potočare bi trebali stići oko 16 sati.

Ove godine 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari bit će ukopani: Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli se nalaze posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice još uvijek nisu dale svoju saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnosti tijela.

Ove godine, nakon kolektivne dženaze u Potočarima, tačnije 15. jula, započeće proces reeskhumacija te će se ove godine reekshumirati posmrtni ostaci 78 žrtava. Njima će se dodati njihovi posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identificirani. Reekshumacije će trajati do 22. jula.

Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga.

TRT Balkan / agencije