Članovi sindikalne organizacije RMU Zenica u Zenici obavijestili su kolege rudare iz drugih bh. gradova da se otkazuje protestni skup koji je planiran za četvrtak u Sarajevu.      Foto: Reuters

Članovi sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Zenica u Zenici obavijestili su kolege rudare iz drugih bosanskohercegovačkih gradova da se otkazuje protestni skup koji je planiran za četvrtak u Sarajevu, jer su, kako navodi Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika FBiH, zadovoljni osiguravanjem potrebnih sredstava.

„Mi smo postupili u skladu sa željama i mišljenjem kolega iz Rudnika mrkog uglja Zenica u Zenici. U suštini, oni su trebali i činiti osovinu tog protestnog skupa, uz podršku jednog broja radnika iz drugih rudnika uglja“, ističe za TRT Balkan Sinan Husić.

Ipak, rudari koji su već više od deset dana u radničkom neposluhu, kako je ranije i najavljeno, okupili su se jutros ispred preduzeća u Zenici.

„Rukovodstvo rudnika je okupljenima predstavilo plan i program na osnovu kojeg planira konsolidaciju stanja u Rudniku mrkog uglja Zenica, što bi značilo da će se izvođenje rudarskih radova u narednom periodu odvijati isključivo u rudarskom objektu Raspotočje“, dodaje Husić za TRT Balkan.

Podsjetimo, rudari su zahtijevali da se obezbijede uslovi za primjenu kolektivnog ugovora u RMU Zenica u Zenici jer je to, kako objašnjava Husić, jedini rudnik u Federaciji Bosne i Hercegovine u kome poslodavac nije u potpunosti ispunio svoje obaveze prema radnicima, za kompletan april i jedan dio marta 2023. godine.

TRT Balkan