BiH: Potpisan ugovor, Mostar konačno dobija olimpijski bazen

BiH: Potpisan ugovor, Mostar konačno dobija olimpijski bazen

Radovi prema ugovoru trebaju započeti u roku 30 dana.
Rok izgradnje prve faze je 18 mjeseci.                  Foto: Reuters

Grad Mostar, u Bosni i Hercegovini, će konačno dobiti olimpijski bazen. Godinu nakon što su na mjesto građenja izašli predstavnici vlasti, u Gradskoj vijećnici je potpisan ugovor za izgradnju, a ugovorne strane su Grad Mostar, Direkcija za izgradnju centra, te kompanija ”Hering”, koja će izvoditi radove.

“Konačno smo dočekali ovaj čin, simbolično dan nakon što je naša Lana Pudar postala prvakinja svijeta. I to je božije davanje, nismo se trudili da se poklope datumi... Smatram da nema boljeg načina da Lani čestitamo još jedan veliki uspjeh. Ona nam je cijelo ovo vrijeme inspiracija i zahvaljujući i njoj, odnosno njenim uspjesima, kompletan projekat smo shvatili ozbiljnije. Nadam se da će uskoro početi izgradnja“, izjavio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Pohvalio je Gradsku upravu, kazavši kako se trenutno provode dva generacijska projekta u gradu – izgradnja bazena i izgradnja velike sportske dvorane. Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić zahvalio je višim nivoima vlasti, ističući i kako je gradska vlast dosad istrpila pritiske građana koji su željeli da projekat izgradnje bazena traje kraće i brže se ralizira.

“Hvala gradonačelniku Mariju Kordiću, prošloj Vladi Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, koja je osigurala sredstva od devet miliona maraka, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli projekat. Istinski vjerujem i nadam se da ćemo nastaviti dobru saradnju i sa novom vladom, te da ćemo u predviđenim rokovima dvoranu privesti kraju“, poručio je Marić.

Predstavnik kompanije ”Hering” Ladislav Bevanda zahvalio je investitoru koji je upravo ovoj firmi dodijelio zadatak za izvođenje radova.

“Sa dvoranom u Osnovnoj školi 'Ilija Jakovljević' smo skoro završili. Ona je u stanjem kakvom jeste, 15 godina smo tamo sa nekakvim ugovorom ali evo i to će se izgleda ubrzo pokrenuti“, naveo je i dodao da će ”Hering” nastojati napravit sve u skladu sa ugovorom.

Radovi prema ugovoru trebaju započeti u roku 30 dana, a rok izgradnje prve faze je 18 mjeseci. Olimpijski bazen će biti izgrađen u naselju Južni logor.

TRT Balkan / agencije