Katica je najavio da će u 2024. godini od Vlade KS zatražiti saglasnost za prijem još 200 policajaca u redove MUP-a KS.      Foto:  Vlada KS

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Sindikata policije KS-a Sadik Ećo potpisali su danas novi Kolektivni ugovor između Vlade KS-a i Sindikata policije KS.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica koji je aktivno učestvovao u pregovorima sa Sindikatom policije.

Uk se osvrnuo na pregovore koji su prethodili potpisivanju kazavši da je zadovoljstvo kada partneri na ovaj način pregovaraju te se dogovori postižu na obostrano zadovoljstvo, bez ucjena, najava štrajkova i slično.

"Vlada KS je pokazala kroz ovaj kolektivni ugovor koje su naše ambicije prema policiji u Kantonu Sarajevo. Mi smo jedan od regionalnih lidera po opremanju, materijalnom kapacitiranju naše policije i poboljšanju uslova rada, a to ćemo nastaviti i u narednom periodu", izjavio je Uk.

Prema riječima ministra Katice, novi Kolektivni ugovor prati strateško opredjeljenje za izgradnju jake policije u Kantonu Sarajevo, jer samo jaka policija može biti garant sigurnosti građana.

"Potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora, naša policija postaje jedna od najplaćenijih u regionu. Pored povećanja vrijednosti osnovice s 330 na 385, mi smo kolektivnim ugovorom predvidjeli i dodatak od 5 posto na osnovnu platu. Osim toga, još u prošlom kolektivnom ugovoru odredili smo naknade za rad po osnovu posebnih uslova rada policije, koje su najviše u regionu i ponosni smo na to jer naša policija zaslužuje i materijalno priznanje svoga rada", izjavio je Katica, koji se zahvalio Vladi KS na podršci za realizaciju svih projekata MUP-a KS.

Prema riječima predsjednika Sindikata policije KS-a Sadika Eće, povećanje primanja za policijske službenike zavisit će od platnih razreda i koeficijenata, ali će se u prosjeku plate povećati od 200 KM pa naviše.

Istakao je da najveću zahvalnost duguju ministru Katici koji je uvijek bio na strani policijskih službenika i borio se za njihov bolji materijalni položaj.

"Ovo je već treći kolektivni ugovor koji potpisujemo otkako je ministar Katica na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova i želim izraziti zahvalnost za spremnost na postizanje dogovora i poboljšanje uslova rada naše policije. Slobodno mogu reći da MUP KS može biti primjer kako treba voditi socijalni dijalog kada su u pitanju pregovori oko kolektivnog ugovora. Ovim ugovorom poboljšan je materijalni položaj, kao i radno-pravni status policijskih službenika. Sindikat u potpunosti podržava sve projekte MUP-a KS i sve što je konstruktivno za Ministarstvo i Upravu policije", izjavio je Ećo.

Istaknuto je i da je s ciljem jačanja policijskih struktura i kapaciteta u 2023. godine zaposleno 195 novih policijskih službenika te da je u toku konkursna procedura za prijem još 250 policajaca i 30 mlađih inspektora.

Katica je najavio da će u 2024. godini od Vlade KS zatražiti saglasnost za prijem još 200 policajaca u redove MUP-a KS.

TRT Balkan / agencije