Uz radnike Doma zdravlja danas su bile i kolege iz Sindikata zaposlenih u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar.     Foto: AA

Održan je protestni skup nezadovoljnih zaposlenika Doma zdravlja Mostar, koji su svoj rad danas obustavili na pola sata, u periodu od 10 do 10:30 sati. Na ovaj korak u sindikatu zaposlenih u ovoj ustanovi opredijelili su se zbog neisplaćene jednokratne pomoći u iznosu 1.080 konvertibilnih maraka.

Nezadovoljni radnici okupili su se u dvorištu zgrade u kojoj obavljaju svakodnevne poslove, uz poruke da nisu smjeli biti izostavljeni kada se isplaćivala novčana pomoć usljed inflacije i rasta cijena. Ukazano je i na lošu materijalnu situaciju dijela članstva kolektiva Doma zdravlja Mostar.

"Mislim da to nismo zaslužili. Puno bi nam značila ta pomoć. To je za potrebe života. Inflacija je otišla, životni standard je pao. Radili smo u koroni, ali nikad ništa osim plate nismo dobili", podsjetila je Marija Šanje, predsjednica Sindikata Doma zdravlja Mostar.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Dalibor Vuković kazao je da je i današnji protest još jedna vjerna slika stanja u zdravstvenom sistemu entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, te da se dosad niko od nadležnih nije oglasio i rekao zbog čega su medicinski radnici izostavljeni kada se isplaćivala jednokratna novčana pomoć.

"Pomoć zdravstvenim radnicima se mora uplatiti kako bi se ublažilla inflacija i pomoglo tim ljudima. Prvi smo izložili živote u svim dosadašnjim nedaćama i ovo nismo zaslužili. Pozivamo poslodavce i ustanove da odmah reaguju i iz sredstava koja imaju radnicima isplate pomoć, te ih tako učine zadovoljnim i sretnim. Novca ima, budžeti su puni i samo se laže i obmanjuje javnost kako bi njima ostalo više novca", naglasio je Vuković.

Uz radnike Doma zdravlja danas su bile i kolege iz Sindikata zaposlenih u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar.

"Ovo je sramota. Najniže plate imaju ovi ljudi. Inflacija raste, budžeti su puni, bolnicama novac uplaćen, a zdravstvenim radnicima - ništa. I onda prozivaju upravne odbore, a sredstva koja su uplatili ustanovama nisu naznačili za što su. Ljudi zadnjih 20 godina ne dobijaju ni 13. platu, ni božićnice, ni regrese, pa stoga poziv svima da se makar jednom udostoje i pomognu zdravstvene radnike. Mi pripremamo novi kolektivni ugovor o kojem će javnost biti na vrijeme obaviještena", kazao je predsjednik Sindikata SKB-a Mostar Ivica Anić.

Posljednji protest zdravstvenih radnika u Hercegovini održan je 29. decembra prošle godine, jer se Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona oglušila na zahtjev sindikata za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu 1.080 KM. Dan kasnije očitovala se i Vlada HNK te poslala poruku da od upravnih vijeća zdravstvenih ustanova očekuje da donesu potrebne odluke kojim bi se osigurala isplata jednokratne novčane pomoći svim zaposlenicima.

TRT Balkan / agencije