Predsjednik Makedonije Boris Trajkovski zajedno sa saradnicima i članovima posade tragično je stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska na Međunarodnu investicijsku konferenciju 2004. godine u Mostaru.              Foto: AA

U prisustvu visokih delegacija Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, na Matića brdu kod Mostara obilježena je 20. godišnjica pogibije predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog.

U ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odavanju počasti na mjestu pada aviona u kojem je nalazio tadašnji predsjednik Makedonije Trajkovski i njegova delegacija prisustvovao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak, a delegaciju Vlade i Skupštine Republike Sjeverne Makedonije predvodile su ministrice Bisera Kostadinovska Stojčevska i Kaja Šukova i saborska zastupnica Sanela Škrijelj.

Bošnjak je istakao da se i nakon 20 godina od ovog tragičnog događaja, "sa velikim respektom prisjećamo velikog prijatelja i žalimo što smo izgubili ovog iskrenog zagovornika boljeg, stabilnog i prosperitetnog regiona", saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

"Prerani odlazak predsjednika Trajkovskog, veliki je gubitak ne samo za Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu već i cijeli region. Bosna i Hercegovina ne zaboravlja i neće zaboraviti svoje osvjedočene prijatelje, kao što je to bio predsjednik Trajkovski", naglasio je Bošnjak.

Predsjednik Makedonije Boris Trajkovski zajedno sa saradnicima i članovima posade tragično je stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska na Međunarodnu investicijsku konferenciju 2004. godine u Mostaru.

TRT Balkan / agencije