I za naredne dane je prognozirano pretežno oblačno vrijeme, s promjenjivim intenzitetom vjetra i uz moguće temperaturne inverzije.     Foto: Reuters Archive

U Kantonu Sarajevo su ukinute epizode "uzbuna" i "upozorenje", kao i sve interventne mjere koje su bile na snazi proteklih dana zbog zagađenja zraka.

Odluku o ukidanju "uzbune", koja je bila proglašena za pet općina, donijela je Vlada KS-a, a odluku o ukidanju "upozorenja" za područje cijelog Kantona donijelo je resorno kantonalno ministarstvo, na osnovu izvještaja Stručnog tijela.

Kvalitet zraka je od jutros značajno poboljšan usljed vjetra koji je u toku protekle noći očistio sarajevsku kotlinu. Tokom dana, vrijednosti zagađujućih PM10 čestica su drastično pale i na području Ilijaša, gdje je u protekla 24 sata zrak bio najzagađeniji.

Prema posljednjim mjerenjima u 16 sati na svim kantonalnim mjernim stanicama, vrijednosti ovog polutanta su niske i kreću se od šest do 17 mikrograma po metru kubnom čestica.

I za naredne dane je prognozirano pretežno oblačno vrijeme, s promjenjivim intenzitetom vjetra i uz moguće temperaturne inverzije.

Usljed ovakvih vremenskih prilika, bit će oscilacija u kvalitetu zraka.

TRT Balkan / agencije