Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) je za petak na snagu stavio narandžasti meteoalarm kao upozorenje na vjetar olujne jačine i kišu koji se očekuju i u nastavku dana.         Foto: AA

Olujno nevrijeme praćenom kišom i udarima vjetra do 90 kilometara na sat pogodilo je Unsko-sanski kanton, u Bosni i Hercegovini.

Tokom noći nevrijeme je uslovilo prekide u snadbijevanju električnom energijom i pričinilo veliku štetu. Pune ruke posla imali su pripadnici vatrogasne jedinice koji su bili pozvani na nekoliko intervencija za uklanjanje palih stabala, a jak vjetar čupao je i krovove sa stambenih zgrada.

"Službe Civilne zaštite na terenu su od ranih jutarnjih sati. Obišli smo brojne lokacije na kojima je pričinjena šteta, drvo je, primjerice, palo na zgradu bihaćkog Kulturnog centra, zabilježena su i oštećenja automobila. Međutim, najbitnije je da nije bilo žrtava. Saniramo štetu i podrobniji izvještaj svakako ćemo imati u narednim satima", rekao je Edin Kulenović, šef Službe za civilnu zaštitu u Bihaću.

Velika šteta pričinjena je i na objektu "Foča" u sklopu Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, kao i na Područnoj školi "Kamenica" u mjesnoj zajedinici Izačić.

“Prema onome što mogu vidjeti u dvorištu škole, uslijed velikog nevremena gotovo 80 odsto krova je vjetar digao i uz to barakadirao put koji vodi do ulaza. Nismo imali izbora nego danas odgoditi nastavu. Nadam se brzoj reakciji i intervenciji nadležnih kako bismo nakon jesenjeg raspusta mogli nesmetano započeti nastavni proces“, kazao je direktor škole Amir Smajić.

U odnosu na august 2021. godine kada je snažno nevrijeme u Bihaću odnijelo i jedan život, prema do sada prikupljenim informacijama, na svu sreću, ovoga puta nema stradalih ni povrijeđenih.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) je za petak na snagu stavio narandžasti meteoalarm kao upozorenje na vjetar olujne jačine i kišu koji se očekuju i u nastavku dana. Vozačima se savjetuje opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima, a učestali su i odroni na brojnim dionicama u BiH.

TRT Balkan / agencije