Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez ugostio je danas u službenu posjetu delegaciju Malezije, predvođenu bivšim premijerom Mahathirom bin Mohamadom.     Foto: MO BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez ugostio je danas u službenu posjetu delegaciju Malezije, predvođenu bivšim premijerom Mahathirom bin Mohamadom, u kojoj se nalazio i malezijski ambasador u Sarajevu Raja Saifful Ridzuwan.

Helez je izrazio zahvalnost zbog posjete malezijskoj delegaciji koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini od 20. juna, te zadovoljstvo zbog prilike da se razgovara o odnosima dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Razgovarano je o mogućnostima uspostavljanja bilateralne saradnje u oblasti odbrane i trenutnim geopolitičkim dešavanjima u svijetu. Iako do sada Bosna i Hercegovina i Malezija nisu imale potpisanih planova, memoranduma ili sporazuma po pitanju vojne saradnje i načelno se ogledala kroz učešće predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na konferencijama i odbrambenim izložbama u Maleziji, u tom kontekstu iskazana je želja da oblik saradnje bude pojačan i u oblasti privredne i saradnje u oblasti obrazovanja dviju država.

Helez je upoznao goste i o aktivnostima Ministarstva odbrane i OS BiH koje se, između ostalog, tiču dostizanja potrebnih standarda i interoperabilnosti sa EU i NATO snagama, implementaciji Programa reformi za BiH i povećanju budžeta za institucije odbrane u novom sazivu Vijeća ministara BiH, kao i međunarodnom doprinosu Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u svijetu.

Mahathir bin Mohamad je iznio svoje viđenje trenutne svjetske vanjske politike, te je u tom kontekstu naveo da Malezija nastoji da ima dobre mirovne odnose sa svim državama svijeta, kao i stav da se sve nesuglasice trebaju riješiti dijalogom i pravnim putevima. Također je iskazao interesovanje za osnaživanje odnosa dviju zemalja koja bi se ogledala u jačanju privrede, turizma i vojne industrije.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović.

TRT Balkan / agencije