Nakon rata, stradala je 1.781 osoba, od čega 624 smrtno.      Foto: Reuters

Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC), povodom obilježavanja 4. aprila, Međunarodnog dana podizanja svjesnosti o opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava, još jednom je skrenuo pažnju da je BiH i dalje jedna od minski najugroženijih država u Evropi i u svijetu, s više od 500.000 ugroženih građana.

Nakon rata, stradala je 1.781 osoba, od čega 624 smrtno, a od ovog broja 134 su deminera, od kojih 53 smrtno.

"Tokom 2022. i 2023.godine, dva lica su smrtno stradala na području Lukavca i Doboja i to prilikom prikupljanja ogrijeva i sekundarnih sirovina u minski obilježenom području", navode iz BHMAC-a.

Naglasili su da se proces deminiranja odvija usporenom dinamikom, jer nije izdvojen planiran i obećan novac za ove namjene sa svih nivoa vlasti.

"I jedino dobra politička volja i efikasna koordinacija može voditi ka pronalaženju adekvatnih rješenja i konačnoj eliminaciji zaostalih minsko eksplozivnih sredstava", navodi se u saopštenju.

Veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi oko 860 kvadratnih kilometara ili 1,69 posto ukupne površine BiH.

"Bosna i Hercegovina je dobila produženje roka za uklanjanje svih preostalih minsko-eksplozivnih sredstava prema Konvenciji o zabrani PP mina, te je novim rokom precizirano da naša zemlji bude očišćena do 2027. godine", navodi se u saopštenju.

Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH, je naglasio da je u 2022. godini sumnjiva opasna površina smanjena za 52,74 kvadratna kilometra, te da je pronađeno 3.529 mina i 1.833 eksplozivnih sredstava.

Do sada je u BiH oslobođeno i vraćeno na korištenje 3.340 kvadratnih kilometara, gdje je uništeno preko 80.000 mina i 64.000 zaostalih eksplozivnih ostataka iz rata.

Na projektu MSP Vojkovići, Istočna Ilidža, do sada je nađeno oko 50 minsko eksplozivnih sredstava i njegovo deminiranje će omogućiti siguran prilaz kamenolomu, državnom zatvoru te parcelama lokalnog stanovništva, koje se ne koriste zbog postojanja minske opasnosti. Projekat se nalazi na samoj granici između Federacije i Republike Srpske i istim su obuhvaćena sva poznata minski sumnjiva području u opštini Istočna Ilidža, tako da će realizacijom ovog projekta, opština Istočna Ilidža biti slobodna od minske opasnosti.

Iz BHMAC-a su apelovali na stanovništvo da se strogo pridržava minskih znakova te izbjegava nepoznata područja i ostane na sigurnim površinama.

Dodaju da je svima dostupna mobilna aplikacija s minsko sumnjivim površinama u BiH, koja se može se preuzeti preko linkova na stranici www.bhmac.org.

TRT Balkan / agencije