Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Kemo (Kasima) Ramić, rođen 1970. godine.       Foto: AA

U mjestu Večići u Kotor-Varoši danas su nakon kolektivne dženaze ukopani posmrtni ostaci osam kotorvaroških Bošnjaka, žrtava proteklog rata.
Tim povodom u mjestu Večići okupio se veliki broj kotorvaroških Bošnjaka kao i ljudi iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, imama i zvaničnika.
Prvo je prikazan dokumentarni film pod nazivom "145 dana zločina 30 godina čekanja", a potom su dočekani učesnici “Marša mira” koji su pješačili od Karaule do Večića. Kasnije je klanjan dženaza-namaz te su ukopani posmrtni ostaci osam kotorvaroških Bošnjaka.
Žrtve koje su ukopane ove godine u Večićima ubijene su tokom 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Plitska kod Kotor-Varoši, iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom 2002. i 2004. Izuzetak su posmrtni ostaci Raifa Alagića koji su 2020. godine ekshumirani na lokalitetu Duboka.
Munevera Avdić, predsjednica Organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih osoba "Vrbanja" Kotor-Varoš, izjavila je da je na području Kotor-Varoši tokom proteklog rata više od 600 osoba izgubilo živote, a za nekim još tragaju.
“Do sada je pronađeno 114 Bošnjaka, vraćen im je identitet, ime i prezime i poznato mjesto ukopa, i 40 Hrvata, koji su stradali zajedno s Bošnjacima. Mi još tražimo 235 Bošnjaka i 17 Hrvata“, rekla je Avdić te dodala da je u Kotor-Varoši danas tužan dan:
“Danas je u Kotor-Varoši velika tuga i bol. Ukopavaju se njih osmorica koji su traženi 30 godina. Jedni su pronađeni 2000, a drugi 2004. godine i to su jako mali dijelovi kostiju gdje su porodice mislile da će pronaći više i čekalo se na potvrdu identifikacije. Danas će njih osmorica naći svoj smiraj i da porodice znaju gdje su ukopani, da im se vrati ime i prezime i da im porodice mogu proučiti Fatihu“, kazala je Avdić.
Istakla je da nikada neće gubiti nadu i da će nastaviti da se bore kako bi pronašli preostale nestale.
Suvad Škorić danas ukopava brata koji je imao samo 27 godina kada je ubijen.
“Nestao je te 1992. godine. Kao što se sve zna, pronađeni su ostaci, ali eto da porodica nađe smiraj i da se zna gdje je mezar“, rekao je Suvad.
Fikreta Alagić, koja danas ukopava supruga Muju Alagića, istakla je da će joj sada biti lakše kada zna gdje će biti njegov mezar.
“Danas ga ukopavamo s jednom kosti. Išla sam i vidjela. Nek je jedna kost, ali da znamo gdje je njegov mezar. Sada će biti lakše kad znam gdje je mezar mog supruga“, kazala je Alagić.
Asima Selimović danas će na vječni počinak ispratiti dvojicu braće.
“Ja ne znam šta da kažem za ovo što se dogodilo. U mene tri brata nema. Jedan je ukopan kod džamije ovdje, a danas će biti ukopana dvojica. Ja ne mogu više pričati“, kazala je Asima Selimović.

Dvojica braće među žrtvama
Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Kemo (Kasima) Ramić, rođen 1970. godine. U trenutku smrti imao je svega 22 godine, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2002. godine na lokalitetu Plitska. Zajedno s njim konačan smiraj će naći i njegov stariji brat Redžo koji je u trenutku kada je ubijen imao 23 godine. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Šerif (Sulejmana) Bečulić koji je u momentu smrti imao 37 godina.
U Večićima će biti ukopani i Mujo (Alaga) Alagić, rođen 1962. godine u Večićima, Raif (Ramadan) Alagić, rođen 1966. godine u Večićima, Rifet (Mujo) Berbić, rođen 1962. godine u Večićima, te Senad (Derviš) Škorić, rođen 1965. godine u Banjoj Luci. U skladu sa željama njegove porodice, Šefik (Ale) Pašić, rođen 1960. godine u Hrvaćanima biće ukopan u rodnom mjestu.
Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor-Varoši, pred Sudom BiH sudi se deveterici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u Republici Srpskoj, u predmetima "Boško Peulić i drugi", te "Savo Tepić i drugi".

TRT Balkan / agencije