Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasadorom Johannom Sattlerom o aktuelnim temama.               Foto: MVTEO BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH, ambasadorom Johannom Sattlerom o aktuelnim temama.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da su sagovornici su razmijenili mišljenje o realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (EK). Dodaje se da je Košarac istakao da su institucije Republike Srpske i njeni predstavnici na nivou BiH opredijeljeni za ispunjavanje svih 14 prioriteta, apostrofirajući potrebu usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH. On je naglasio da je za evropsku perspektivu BiH od ključne važnosti zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Košarac i Sattler razgovarali su i o predstojećem sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, koji je zakazan za 19. juli 2023. godine u Briselu.

"Od ambasdora Satlera zatražio sam da nam naredne sedmice u Briselu omogući sastanak s nadležnim direktoratima EK za zaštitu životne sredine, kako bismo razgovarali o otvorenom problemu izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori. Nama je važno da u institucijama EU ponovo jasno iznesemo stav o neprihvatljivosti namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo u neposrednoj blizini granice s BiH te da ukažemo na kršenje međunarodnih konvencija u oblasti zaštite životne sredine", naglasio je Košarac.

Na sastanku je razgovarao o realizaciji projekata iz energetskog sektora, ali i političkim pitanjima, s fokusom na rad Savjeta ministara BiH.

Ministar Košarac rekao je da je neophodno imenovati ministra finansija i trezora BiH i zamjenika predsjedavajuće Savjeta ministara BiH, što su pozicije koje su pripale RS-u, navodeći da u suprotnom može doći do niz poteškoća i zastoja.

TRT Balkan / agencije