Za usvajanje ovog zakona glasalo je deset delegata, dok ih je pet bilo suzdržano.    Foto: AA

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je danas Zakon u sprečavanju sukoba interesa, što je bio jedan od uslova Evropske komisije da Bosna i Hercegovina dobije preporuku za pregovore o pridruživanju EU.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa je usvojen i na hitnoj sjednici Doma naroda u petak, a nakon što je Vijeće ministara ranije ove sedmice usvojilo ovaj zakon.

Za usvajanje ovog zakona glasalo je deset delegata, dok ih je pet bilo suzdržano.

Dom naroda ga je razmatrao po hitnom postupku, što je bio prijedlog ministra pravde Bosne i Hercegovine Davora Bunoze.

Predlagači tvrde da je Zakon u skladu sa zahtjevima Evropske unije.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je također na današnjoj hitnoj sjednici usvojio ovaj Zakon, čime je omogućeno da stupi na snagu.

Za njega je glasalo 26 poslanika u Predstavničkom domu, jedan je bio protiv, a šest suzdržanih.

Ministar pravde BiH Bunoza je kazao da je važeći zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH donio visoki predstavnik početkom 2002. godine, te da je on sedam puta izmijenjen i dopunjen.

Obrazlažući predloženi i danas usvojeni Zakon, naveo je da se radi o jako strogom zakonu.

“Možda jedna od najvažnijih stvari je depolitizacija povjerenstva koje će odlučivati o sukobu interesa, koje će se sastojati od sedam članova. Za razliku od trenutnog zakona, članovi povjerenstva neće moći biti članovi političkih stranaka pet godina prije kandidature za člana povjerenstva, niti da su obnašali funkciju zastupnika, izaslanika, člana Vijeća ministara BiH, člana vlade na bilo kojoj razini vlasti u BiH”, kazao je Bunoza.

TRT Balkan / agencije