Iz Vlade RS-a saopšteno je da će kamioni sa humanitarnom pomoći za građane pogođene u nedavnim razornim zemljotresima u Turkiye krenuti u utorak iz Bijeljine.        Foto: AA

Republika Srpska sutra šalje 20 kamiona pomoći prijateljskom turskom narodu u najugroženijim područjima pogođenim zemljotresima, objavio je danas Milord Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS).

"Srpska je još jednom pokazala svoju humanu stranu i zahvaljujući tome najugroženijima će biti dostavljena pomoć u vidu konzervisane hrane, mesnih prerađevina, brašna, šećera, a biće im dostavljena i ćebad", objavio je Dodik na društvenoj mreži Twitter.

Naglasio je da je zahvalan svima koji su učestvovali u organizaciji, Vladi Republike Srpske, ali i Crvenom krstu RS-a. Zahvalio je i Konzulatu Republike Turkiye u Banjaluci s kojim su koordinisali aktivnosti.

"Uprkos velikoj želji da pomognemo i sirijskom narodu, nažalost ovaj put nećemo biti u mogućnosti poslati pomoć jer ne postoji način da se organizuje prevoz i prelazak granice. Srpska će u narednom periodu pokušati pronaći način da pomogne Siriji i tako pokaže svoju solidarnost", dodao je Dodik.

Iz Vlade RS-a saopšteno je da će kamioni sa humanitarnom pomoći za građane pogođene u nedavnim razornim zemljotresima u Turkiye krenuti sutra iz Bijeljine.

Kamioni će krenuti iz kruga Fabrike Sava Semberija u Bijeljini u 11 časova, a ispratiće ih ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Savo Minić.

"Građanima Sirije pogođenim zemljotresom biće upućena novčana pomoć koju prikuplja Crveni krst Republike Srpske, s obzirom da je dostava robe, zbog situacije u ovoj zemlji, otežana i onemogućena", navode iz Vlade RS-a.

TRT Balkan / agencije