Svečanosti je prisustvovao i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji je istakao da je ovo veliki dan za Islamsku zajednicu ali i za učenike i studente.      Foto: AA

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizirao je dodjelu stipendija iz Fonda Bejtul-mal Islamske zajednice za ukupno 200 učenika i studenata.

Svečanosti je prisustvovao i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji je istakao da je ovo veliki dan za Islamsku zajednicu ali i za učenike i studente.

"Za nas je ovo velik dan jer svjedočimo da izvršavamo svoju dužnost, ulažemo u budućnost svoje zemlje i svog naroda. Vi ste naša budućnost i nadamo se da će ona biti svijetla i prosperitetna s nama. Vaš zadatak je da dobro učite i da se osposobite, ali i da se moralno uzdignete, kako biste primjereno služili svojoj domovini i kulturi. Na tom putu ćete nailaziti na prepreke, suočavati se s izazovima, padati i ustajati, ali ako budete dovoljno osposobljeni, moralno izgrađeni i uporni u radu, postići ćete ciljeve", rekao je Kavazović.

Naglasio je da su sredstva za stipendije izdvojili vjernici, dobri i čestiti, bez ličnog interesa, s nadom da će im biti primljeno kod Boga.

"Želimo da svojim načinom života i svojim radom oplemenite prostor i vrijeme u kojem ćete djelovati, i da svoju zastavu, zastavu svoje zemlje, podignete visoko da se vijori", rekao je reisul-ulema.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ibrahim-ef. Malanović istakao je da su stipendije dodijeljene za ukupno 120 studenata, 50 učenika srednjih škola i 30 studenata i učenika sa poteškoćama u razvoju.

Pored ovih stipendija, kako je kazao, Rijaset Islamske zajednice će dodijeliti još 23 stipendije za učenika generacije medresa i gimnazija Islamske zajednice, deset za studente i učenike fakulteta i medrese u Novom Pazaru te deset stipendija za djecu koja su smještena u Dnevnom centru Potočari sa područja Srebrenice.

"Budite svjesni da, potpisujući ovaj ugovor, preuzimate emanet da marljivo učite, kao sinovi i kćeri svojim roditeljima dobročinstvom uzvratite, svoju vjeru djelima živite, tradiciju svojih predaka očuvate, a svoju zemlju, našu Bosnu od dušmana sačuvate i u emanet svojim potomcima u boljem stanju ostavite. Očekujemo da budete uzori drugima i da na najbolji način predstavljate svoju domovinu i svoj narod, i gdje god da hodili za sobom ostavljate tragove dobra. Budite otvorenih srca, budite dobri i plemeniti prema svakom", kazao je Malanović dobitnicima stipendija.

U ime svih stipendista obratila se Amina Kusur, učenica generacije Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i studentica prve godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Istakla je da Islamska zajednica prepoznaje važnost davanja podrške i pružanja oslonca mladim ljudima na njihovom putu traženja znanja.

"Svaka država svoj boljitak temelji na boljitku mladih. Mladi kao stub jednog prosperitetnog i stabilnog društva su ti koji trebaju donositi promjene, te im se kao glavnim nosiocima promjena mora pružiti prilika da otvoreno iskažu svoje ideje, da napreduju i ostvare se kao svestrane i izgrađene ličnosti koje će jednog dana u potpunosti preuzeti brigu o boljitku i dobrobiti svog naroda i zemlje", rekla je Kusur.

TRT Balkan / agencije