Sagovornici su konstatovali da će potpisani dokumenti biti dobar osnov za unapređenje vanjskotrgovinske razmjene.      Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac i ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši potpisali su u ponedjeljak u Skoplju Sporazum o ekonomskoj saradnji i Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

Sagovornici su konstatovali da će potpisani dokumenti biti dobar osnov za unapređenje vanjskotrgovinske razmjene, jačanje privrednih veza, podsticanje investicija i olakšavanje saradnje u oblasti turizma između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

Košarac i Bekteši istakli su da su Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za dodatni razvoj ekonomskih odnosa.

Zajednička ocjena je da su ohrabrujući podaci da je ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije u 2022. godini bila veća za 57,15 miliona KM u odnosu na 2021. godinu, te da je potrebno nastaviti takav trend.

Na sastanku je ukazano na potrebu jačanja regionalne saradnje, pri čemu je fokus bio na inicijativi "Otvoreni Balkan". Naglašeno je da je ova regionalna inicijativa povećala obim trgovinske razmjene između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije za gotovo 30 posto.

Košarac je upoznao makedonskog kolegu o intenciji da u narednih mjesec dana organizuje konferenciju o "Otvorenom Balkanu" u Sarajevu, te ga pozvao da bude jedan od učesnika na ovom skupu, što je Bekteši i prihvatio.

"Namjera nam je da u Sarajevu okupimo resorne ministre iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i predstavnike komorskog sistema i privredne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kako bismo otvoreno razgovarali o perspektivama i prednostima 'Otvorenog Balkana'", najavio je Košarac.

TRT Balkan / agencije