Podrobnije informacije o pojedinostima vježbe i tačnim lokacijama biće objavljene prije samog početka vježbe, naveli su iz EUFOR-a.     Foto: AA

Godišnja vježba “EUFOR brzi odgovor 2023” (EUFOR Quick Response 2023) održaće se od 11. do 29. septembra širom Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Glavne komanda Snaga Evropske unije (EUFOR).

U vježbi će učestvovati vojnici iz 22 države učesnice misije EUFOR-a, koje će privremeno ojačati sastav EUFOR-a tako što će poslati rezervne snage koje su trenutno u pripravnosti u tim zemljama.

"Svrha ove vježbe je pokazati spremnost EUFOR-a i potvrditi njegovu stalnu podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH", navodi se.

Javna kampanja uključuje oglase na bilbordima, na TV-u, radio stanicama i štampanim medijima. Kampanja počinje 30. augusta 2023. godine i trajaće do 4. septembra, a imaće veliku vidljivost širom BiH.

U danima pred samu vježbu, građani BiH mogu očekivati pojačano kretanje trupa i prevoz opreme rezervnih snaga EUFOR-a pri dolasku u BiH.

Podrobnije informacije o pojedinostima vježbe i tačnim lokacijama biće objavljene prije samog početka vježbe, naveli su iz EUFOR-a.

TRT Balkan / agencije