U predstavljanju izvještaja, Varhelyi je istakao da EK predlaže da se BiH dodijeli status kandidata pod određenim uvjetima.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi predstavio je danas Paket proširenja za 2022. godinu Evropskom parlamentu o stanju napretka u zemljama Balkana i Turkiye na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

"Ruski rat protiv Ukrajine je temeljno promijenio sigurnosno okruženje u Evropi. Zapadni Balkan je važan za Evropsku uniju i ostaje nam prioritet kao i to da svih šest zemalja Zapadnog Balkana postanu dio evropske porodice", naglasio je Varhelyi.
U predstavljanju izvještaja, Varhelyi je istakao da Evropska komisija predlaže da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata pod određenim uvjetima.

"Evropska komisija predlaže da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata od Vijeća pod uvjetom da se naprave određeni koraci. Očekujemo da će BiH prioritetno usvojiti amandmane u postojeći Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, da usvoji novi Zakon o tom vijeću, da usvoji Zakon o sudovima BiH", rekao je Varhelyi te dodao:

"Zatim da usvoji Zakon o sprečavanju sukoba interesa, poduzme odlučne korake u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije te da ostvari napredak u efikasnoj koordinaciji u upravljanju granicama te da se pokrene tema funkcionalnog sistema azila i spriječe slučajevi mučenja, uspostavi međunarodni mehanizam za sprečavanje mučenja i zlostavljanja, da se garantuje sloboda medija i zaštita novinara kao i da se garantuje pravosudno praćenje slučajeva zastrašivanja radnih djelatnika medija i novinara i da postoje dobri rezultati u funkcionisanju na svim nivoima koordinacijskog mehanizma vezano za evropske poslove."

Podsjetio je da je Evropsko vijeće pozvalo čelnike BiH da hitno riješe zaostale reforme pravosuđa i ustavne reforme, u čemu je, kako je rekao, potrebno hitno ostvariti napredak.

"Davanje statusa zemlje kandidata je ponuda s evropske strane upućena Bosni i Hercegovini i narodu BiH. Mi to činimo za narod BiH. Međutim, to dolazi uz visoka očekivanja. Politička elita to mora pretvoriti u stvarnost. Nakon izbora održanih 2. oktobra očekujemo da će vlade na državnom nivou i na nivou kantona biti formirane što prije kako bi se mogle baviti evropskim reformama. Evropsko vijeće će donijeti konačnu odluku vjerovatno u decembru. Komisija je spremna intenzivirati svoju podršku. Komisija nastavlja pratiti i izvještavati o provedbi 14 ključnih prioriteta. Ovih 14 prioriteta se ne mijenja i BiH ih mora ispuniti sve, prije nego što bude u mogućnosti otvoriti pregovore", kazao je Varhelyi.


TRT Balkan / agencije