"Pravilnim odnosom prema talentovanim mladim ljudima mogu se steći osnovni preduslovi za ostanak mladih u Bosni i Hercegovini", zaključio je Bećirović.     Foto: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa Merjem Džafić, prvakinjom Bosne i Hercegovine u šahu. Razgovoru je prisustvovao i njen otac Jakub.

Zbog neuređenog sistema finansiranja bosanskohercegovačkih vrhunskih talenata, bio je upitan njen odlazak na Svjetsko prvenstvo u šahu, koje se održava u Egiptu.

Prijem u Predsjedništvu BiH rezultirao je konkretnom finansijskom podrškom, tako da će Merjem Džafić ipak predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu.

"Bećirović je kazao da se mnogi mladi talenti u Bosni i Hercegovini suočavaju sa nedostatkom sistemske podrške, te da je neophodno sistemski podržati talente. Pravilnim odnosom prema talentovanim mladim ljudima mogu se steći osnovni preduslovi za ostanak mladih u Bosni i Hercegovini. Ni jedna država ne može graditi prosperitet bez aktivnog uključivanja novih generacija u sve društvene procese", zaključio je Bećirović, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

TRT Balkan / agencije