Godinu nakon obnove most je uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.     Foto: AA Archive

Proteklo je punih 19 godina otkako je Stari most u Mostaru zasjao punim sjajem i drugi put spojio obale Neretve.

Otvaranju obnovljenog Starog mosta prisustvovao je veliki broj gostiju iz svijeta, čak 56 stranih delegacija, a tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić poručio je da je obnova ujedno pobjeda mira i suživota u Mostaru i Bosni i Hercegovini.

Događaj na platou ispod mosta pratilo je više od 500 akreditovanih novinara.

Inicijativu o obnovi odmah po završetku rata pokrenuo je tadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević.

Već 1996. tokom posjete Mostaru, predsjednik Republike Turske Sulejman Demirel izrazio je spremnost da Vlada Republike Turkye u potpunosti finansira izgradnju, što nije prihvaćeno zbog ideje međunarodnog projekta, pa je Turkiye postala prvi počasni donator.

Podrška obnovi uskoro je stigla iz drugih zemalja svijeta.

Uz pomoć američke administracije, donacije za izgradnju uručile su Francuska, Nizozemska, Italija, Hrvatska, Aga Khan Foundation, Irsica,Word monument fond i druge institucije i pojedinci. Projekat su u partnerstvu sa Gradom Mostarom preuzeli Svjetska banka i UNESCO.

Važnu ulogu u samoj obnovi imala je u tom trenutku mlada arhitetktica iz Mostara Maja Popovac. Bila je to, kako kaže, prekretnica u njenoj profesionalnoj karijeri.

“Veliki projekat i veliki tim ljudi. Svaki novi dan za mene je bila nova škola. Kada je riječ o samom poslu, mostovi su od tada u mom fokusu. Mostar danas ima spomenik koji želi vidjeti, dodirnuti i na njega kročiti pola svijeta. Most je uprkos ljudskoj zlobi značio vedriju budućnost za našu djecu i za nas“, govorila je Popovac.

Godinu nakon obnove most je uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Stari most je izgrađen prema nacrtima turskog arhitekte Mimara Hajrudina između 1557. i 1566. godine. Srušen je 9. novembra 1993. granatama ispaljenim sa položaja Hrvatskog vijeća obrane.

Nedavno je Centar za mir Mostar objavio snimke granatiranja sa položaja HVO-a. Upravo će Centar za mir večeras simbolički, odaslati čestitku i poruka zahvalnosti svima koji su dali doprinos i uzeli učešće u obnovi mosta, skokom sa prelijepog luka uz baklje tačno u 22 sata.

TRT Balkan / agencije