Bh. dijaspora je podsjetila da se usvojenom rezolucijom osuđuje “svaki pokušaj negiranja genocida u Srebrenici i ohrabruje svaki napor da se počinioci privedu međunarodnim sudovima”.      Foto: Reuters Archive

Organizacija "BH UK Network" uputila je pismo premijeru Velike Britanije Rishiju Sunaku u kojem je izrazila zahvalnost za pomoć Vlade pri usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GSUN).

Također traže da se shodno sadržaju Rezolucije "pouke iz genocida u Srebrenici uvrste u nacionalni nastavni plan i program kako bi buduće generacije bile educirane o posljedicama i prevenciji genocida".

"Zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na njenom supokroviteljstvu i glasanju za Rezolucije o Srebrenici. Usvajanje rezolucije ima veliki značaj za preživjele i porodice ne samo genocida u Srebrenici, već i za one koji su doživjeli masovne zločine širom Bosne i Hercegovine", navodi se.

Podsjećaju da se usvojenom rezolucijom osuđuje “svaki pokušaj negiranja genocida u Srebrenici i ohrabruje svaki napor da se počinioci privedu međunarodnim sudovima”.

"To je odredba koja poziva sve zemlje da ispune svoje obaveze prema Konvenciji UN-a o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Ponosni smo što vidimo da je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučno u svojoj odgovornosti da spriječi dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje. To je jasan znak podrške Bosni i Hercegovini u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu. Usvajanjem rezolucije šalje se i jasna poruka cijelom svijetu da genocid ne može i neće proći nekažnjeno. U ovim trenutnim vremenima, takva poruka je od posebnog značaja", dodaja se u saopštenju "BH UK Network".

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GSUN) 23. maja 2024. godine usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici prema kojoj će se 11. juli obilježavati kao Međunarodni dan obilježavanja i sjećanja na genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine.

TRT Balkan / agencije