Lulwah bint Rashid Al-Khater zahvalila se na prijemu u Predsjedništvu BiH, i prenijela je Bećiroviću pozdrave emira Države Katar, šeika Tamima Bin Hamada Al-Thanija.     Foto: AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s državnom ministricom za međunarodnu saradnju Države Katar Lulwah bint Rashid Al-Khater o odnosima dvije države.

Lulwah bint Rashid Al-Khater zahvalila se na prijemu u Predsjedništvu BiH, i prenijela je Bećiroviću pozdrave emira Države Katar, šeika Tamima Bin Hamada Al-Thanija.

Iz Bećirovićevog kabineta je saopšteno da je on izrazio zahvalnost Državi Katar na podršci za usvajanje Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. On je istakao da Bosna i Hercegovina neće zaboraviti podršku zemalja koje su podržale usvajanje Rezolucije, kojoj je krajnji cilj prevencija genocida i stvaranje svijesti u cijelom svijetu o teškim posljedicama genocida.

Zahvalio je vlastima Države Katar i za pomoć prilikom evakuacije bosanskohercegovačkih državljana iz Pojasa Gaze nakon eskalacije sukoba prošle godine.

„Državna ministrica za međunarodnu saradnju Države Katar Lulwah bint Rashid Al-Khater naglasila je da je u okviru dugogodišnje saradnje dvije zemlje, Država Katar i bilateralno i u okviru Organizacije islamske saradnje (OIC) pružala podršku Bosni i Hercegovini u različitim oblastima, te da će i u narednom periodu nastaviti s takvom praksom“, navodi se u saopštenju.

Između ostalog, sagovornici su konstatovali da je važna odluka Katara koji je liberalizovao vizni režim za državljane BiH, odnosno omogućio dobijanje besplatne vize na aerodromu prilikom ulaska u zemlju, te što je BiH ukinula vizni režim za državljane Katara.

„Tokom razgovara istaknuto je da su sve to pokazatelji veoma dobre političke saradnje dvije države. Međutim, ocijenjeno je da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno za ulaganje u oblastima energetike, namjenske industrije, drvne industrije, infrastrukturnih projekata i turizma“, dodaje se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije