Istaknuto je da bi usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bila iskazana solidarnost s porodicama žrtava genocida u Srebrenici i pokazana posvećenost pravdi i istini.     Foto:  Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Julianom Raillyjem.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH saopšteno je da je Bećirović ponovo ukazao da je veoma važno za jačanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji usvajanje rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Istaknuto je da bi usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bila iskazana solidarnost s porodicama žrtava genocida u Srebrenici i pokazana posvećenost pravdi i istini.

Također, na sastanku je razgovarano o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Bećirović je rekao da svi političari u regiji Zapadnog Balkana trebaju poštovati međunarodno pravo i doprinositi izgradnji stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Evrope. Dobra regionalna saradnja je u interesu svih zemalja ove regije i zato je važno da poruke najviših zvaničnika budu odgovorne i smirujuće.

Britanski ambasador Railly je istakao da će Ujedinjeno Kraljevstvo štititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te snažno nastaviti podržavati demokratsku i multietničku državu Bosnu i Hercegovinu. Ponovio je i podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih i euroatlantskih integracija.

Sagovornici su konstatirali da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i izrazito prijateljski.

TRT Balkan / agencije