Bećirović je istakao da geopolitičke okolnosti jasno sugerišu da je ubrzano integriranje država Zapadnog Balkana u EU i NATO najefikasniji način za njihov izlazak iz sive zone.      Foto: Instagram/Denis Bećirović

U okviru Minhenske sigurnosne konferencije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović jutros se obratio kao uvodničar na panel diskusiji pod nazivom "Proširenje u službi zaštite: uklanjanje sivih zona u evropskom susjedstvu".

Učešće na ovom panelu na visokom nivou, pored ostalih, uzeli su šefovi vlada, ministri, članovi Evropskog parlamenta i drugih parlamenata zemalja članica EU, kao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik UK za Zapadni Balkan lord Stuart Peach i visoki predstavnik u BiH Christian Schimdt.

Tokom izlaganja na panelu Bećirović je istakao da geopolitičke okolnosti jasno sugerišu da je ubrzano integriranje država Zapadnog Balkana u EU i NATO najefikasniji način za njihov izlazak iz sive zone. U tom kontekstu naglasio je da je od velike važnosti da Evropsko vijeće u martu donese odluku da otvori pregovore Bosne i Hercegovine s EU. To bi bio izuzetno pozitivan signal, ali i jedan od konkretnih koraka u pravcu napuštanja sivih zona - naglasio je Denis Bećirović.

Govoreći o potrebi da Zapad poduzme konkretne korake s ciljem uklanjanja sivih zona u Evropi, koje su stalni izvor nestabilnosti, sukoba i ratova, Bećirović je istakao da je članstvo u NATO-u jedina ozbiljna garancija sigurnosti, te da širenje NATO-a istovremeno znači i suzbijanje sivih zona.

"Usporavanje širenja NATO-a može dovesti do opasnog scenarija u kojem sive zone mogu prerasti u crne. Zato dovršetak procesa politike širenja NATO-a na Zapadnom Balkanu predstavlja investiciju u kolektivnu stabilnost i sigurnost", rekao je.

Na putu izlaska iz sive zone, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, vidi nužnost pojačane ekonomske saradnje zemalja Jugoistočne i Istočne Evrope. Ekonomska i energetska sigurnost i suverenitet nisu izolirana pitanja, već su dio cjelokupne sigurnosne strukture. Da bi se reducirala izloženost ruskom uticaju, nužno je izvršiti diverzifikaciju energetskih izvora i pravaca dostave. Paralelno s tim, treba raditi na razvoju neophodne infrastrukture (novi gasovodi i LNG terminali, te poboljšanje skladišnih kapaciteta).

Tokom obraćanja na panelu Minhenske sigurnosne konferencije, Denis Bećirović je poručio da u funkciji jačanja sigurnosti kontinenta može biti i Evropska politička zajednica.

Istakao je da ona treba da bude komplementarna s politikom proširenja EU, bez rizika da postane zamjena za buduća proširenja EU.

"Proširenje EU ima geopolitički značaj i za EU i za države koje još nisu dio EU. Ubrzana integracija zemalja Zapadnog Balkana, ali i ostalih zemalja u procesu proširenja, doprinijela bi stabilnosti cijelog kontinenta. Istovremeno, bio bi smanjen potencijal za sukobe i štetne uticaje sivih zona", zaključio je Denis Bećirović.

TRT Balkan / agencije